Инвалиди минават през релсите на Централна гара заради липса на рампи
Инвалиди минават през релсите на Централна гара заради липса на рампи / Снимки: Даниела Ковачева
25-годишният Александър Василев от Варна преминава с инвалидната си количка през жп-релсите на Централна гара в Пловдив, защото не може да ползва подлеза, който е непригоден за неговите сдпецифични двигателни потребности. Той е инвалид от 1996-та година. Заради заболявания,  му се налага да пътува често до други градове на страната за изследвания. Основният транспорт, който използва, е железопътният. Оказва се, че е изключително затруднен с предвижването от коловоз до коловоз, защото безопасната връзка между тях – подлезът, не е снабден с необходимите рампи. /Чуйте от Александър как се справя с тези препядствия от прикачения звуков файл 1/

Кметицата на район “ Централен” Райна Петрова заяви, че догодина ще бъдат изградени по-удобни рампи в подлеза на гарата. ДКЦ-1, пощата и Пловдивският университет вече са снабдени с нужните за хората с увреждания съоръжения, но има още поне 53 обществени места, на които трябва да се обърне внимание по този критерий, каза още Петрова.

В район „Източен” решихме да инспектираме сградата на ДКЦ-Изток. Според медицинските сестри, които уловихме в обедната почивка, ежедневният трафик на хора тук е много голям. Преди време пред медицинския център е имало рампа, но впоследствие е премаханта. В сградата има втори етаж с вити стълби, но не и асансьор за инвалидите.

Кметството в район “Западен” е осигурено с широка и полегата рампа за хора с колички. Майка, която спряхме докато преминава по нея каза, че тази рампа я улеснява, но пък имала проблем с районната поща, защото трудно изкачва стълбите там.  /Чуйте прикачен звуков файл 2/

 

Точно до кметсвтовто в “Западен” се намира и единственото средно училище в града с асансьор за деца-инвалиди – „Св.св. Кирил и Методий”. В него има и специално пригодени санитарни помещения – с по-широки индивидуални клетки, снабдени със странични парапети-захвати. Те са общо 6 – по 2 за всеки етаж. В училището сега има две момичета с инвалидни колички и 11 със специални образователни потребности, които ползват помощните съоръжения, каза директорката на учебното заведение Таня Николова. /Чуйте прикачен звуков файл 3/

Една от големите и нови сгради в града е тази на Националанта агенция по приходите на ул. “Скопие” в район “Южен” . Насочваме се към нея и виждаме една добре проектирана конструкция за предвижване на хора с инвалидни столове. Но пък тротоарите, които водят до нея, не са скосени. В  районното кметсво обаче има асансьор за улесняване досъпа на хора с увреждания.

В най-голямия район в Пловдив – „Тракия", се спряхме на пощата заради това, че обслужва целия жилищен район и на ден оттам минават много хора. Установихме, че на входа й има само един бетонов наклон, който е много стръмен и без парапет отстрани. Човекът от охраната е помагал многократно на хора, които са изпитвали затруднения с изкачването.  /Чуйте прикачения звуков файл 4/

Кметсвото в "Тракия" също е недостъпно за инвалиди, но кметът Гиньо Мтев увери, че догодина администрацията ще се мести в друга сграда, където този проблем ще бъде разрешен.

Църквата „Св. Иван Рилски” в район „Северен” е един от новите храмове в града и въпреки това при изграждането му  не е помислено за осгуряване достъпа на инвалиди.  В „Северен” обаче е и единствената специализирана зона за хора с увреждания. На негова територия има поредица от скосени тротоари, по пътя между блок Гигант и пешеходния мост на река Марица. В районните поща и поликлиника има естакади.

Така започна съвместната инспекция на Дарик радио и колегите от вестник “24 часа Местен” и Телевизия “Евроком България” по всички 33 критерия на класацията “Кой е най-добрият квартал за живеене”. Решихме да старираме с критерий номер 1 – Достъпна среда за инвалиди, защото в миналогодишната класация за “Най-добрият град за живее” това беше показателят, по който гласувалите дадоха най-малко точки на Пловдив. А и не сме забравили, че на два пъти община Пловдив бе осъждана от граждани в неравностойно положение за това, че не осигурява необходимите условия за предижването им.