/ снимка: Петър Тодоров
Общината да вдигне от 1000 на 2000 лв. еднократната помощ за ин витро процедура
Антимюлеровият хормон при жената да е с показател минимум 0.5, са инициирали от Фондация „Искам бебе“ като промяна в правилника на Държавен фонд „Ин витро“. Към момента минималната му стойност, за да спази една дама изискванията за асистирана репродукция, е единица.

От министерството на здравеопазването са дали положителна оценка на предложението, което е добра новина за жените в по-напреднала възраст (около и над 40 например), които по-често имат проблеми с яйчниковия резерв. Това заяви в ефира на Дарик радио Вера Вулджева, координатор за Пловдив на неправителствената организация от 2008 до 2018 г.
 
Вулджева допълни, че промени се готвят и при правилата за т.нар. жени с неизяснен фактор, които правят четири инсеминации. Предложението е да отпадне изискването тези жени да са с един и същ партньор. Понякога тези жени правят донорски инсеминации, а и е нормално една жена след време да си смени партньора, коментира Вулджева.
 
Добрата новина за Пловдив е, че общината вече разполага с бюджет 100 000 лв. годишно, заделени за подпомагане на двойки с репродуктивни проблеми. Проблем остава малката сума, която се отпуска на двойка като еднократна помощ при донорска процедура - 1000 лв. При положение, че всички разходи възлизат между 8 и 12 хил. лв., средствата трябва да са поне 2000 лв., каза още Вера Вулджева.
 
На неуспелите да заченат жени, дамата отправи послание да не се отчайват, да не се отказват и да не губят вяра. Тя самата е имала проблеми дълги години, включително три спонтанни аборта, но сега е щастлива майка на 3-годишно момиченце и е успяла да стигне дотук благодарение на упованието си във вярата.