Бракониери убиват 40 мечки годишно
Бракониери убиват 40 мечки годишно / netinfo

Поне 40 кафяви мечки, които са защитен вид, стават жертва на незаконнен лов всяка година, стана ясно на специализирана среща в Регионалната екоинспекция в Смолян. Еколози, учени и експерти обсъдиха първия у нас национален план за опазване на този вид. За сравнение, експертите подчертаха, че едва 8 животни са убити със законно разрешително за отстрел.

Стратегията за опазване на кафявата мечка е разработвана в продължение на 2 години и ще бъде предложена като поднормативен акт на Министерството на околната среда и водите. Една от мерките е забрана на строителство на писти и ски съоръжения в близост до обиталищата им.

По стратегията ще бъдат създадени и групи, които да се занимават приоритетно с изследвания не само върху мечите популации, но и нанасяните от тях щети. Стопаните, които не са положили достатъчно грижи за опазване на стадата си, няма да получават обезщетение при нападение на стръвници.

Към момента популацията на защитеното животно е между 600 и 800 екземпляра, които бродят основно в Родопите и по-малко - в Пирин, Рила и Централен Балкан. Действителният брой на животните обаче е два пъти по-малък, тъй като мечките обитавят огромни територии, често мигрират през границата и понякога едно животно се преброява по няколко пъти. За пример специалистите додоха експеримент с кафява мечка, която с помощта на GPS система е проследена до Гърция и обратно в района на Триград, а обходената от нея територия е била над 40 хиляди хектара.

По финансиран от ФАР проект вече се прави ново преброяване на мечките в страната. До момента най-много -150, са събраните проби от косми и екстременти в района на Смолян и Лъки, които ще бъдат подложени на ДНК анализ.