Румен Овчаров: Цената на АЕЦБелене е 6,130 млрд. евро
Румен Овчаров: Цената на АЕЦБелене е 6,130 млрд. евро / dariknews.bg

"Всички се упражняват на тема, колко е цената на АЕЦ"Белене". Намериха се и астролози, и гадатели и прогнозисти, които хвърлят в пространството всякакви числа, като се започне от 10 млрд. до 20, та дори и Червен Кондев се беше "изцепил" веднъж и ги докара до 35 милиарда". Това каза депутатът от Коалиция за България Румен Овчаров на среща с журналисти в Плевен.

Румен Овчаров цитира текста от песен на Оскар Бентън, в която се казва, че днес е вчерашното утре. "Днес е "утрето" на 2006 година и ние можем не само да гадаем, а просто да сметнем, колко щеше да бъде цената на АЕЦ"Белене" тази година, ако пускахме първия й блок, защото всички инфлационни индекси са вече известни".

Румен Овчаров каза, че както е известно, подписаната цена по споразумението от 26 ноември 2006 г. е 3 997 млрд. Той каза още, че благодарение на усилията на ръководството на НЕК през 2006 г. е бил договорен индекс по Евростат. Малко по - късно, през 2008 година е договорено основното оборудване - така нареченото оборудване с дълъг срок на производство.

"Беше договорено, че въпреки, че ще се произвежда в Русия - с руски суровини и от руски работници и в руски заводи, оборудването ще се оскъпява с инфлацията в България". Румен Овчаров поясни, че руската част от оборудването в централата е най - голяма - 47%. Като се добави и българската част от около 30 % стават общо 77% които ще трябва да се оскъпяват с индекса на инфлацията в България по Евростат.

"Този индекс за изминалите 6 години е 34% и така, 3/4 от 4 млрд. /3 млрд./ се оскъпяват с 34% т.е. това прави 1 милиард".

Останалите 23% - една четвърт са частта, която се произвежда във Франция и Германия и се оскъпява съответно с индекса на инфлацията в тези страни, който е 13%. Така четирите милиарда се превръщат в 5,130 млрд. евро.

"Това е цената и ако някои български ръководители не мислеха днес едно, утре - друго, а просто бяха продължили проекта "Белене", днес щяхме вече да провеждаме пускови операции на Първи блок, щяхме сигурно да сме завършили строителството и подготовката за Втори блок и цената на всичко това щеше да бъде 5,130 млрд.

Румен Овчаров уточни, че към тази цена трябв да се добави и около 1,2 - 1,3 млрд. - така нареченият "разход на собственика", който включва изграждането на електропреносната мрежа, на Откритата разпределителна уредба, на болницата, полицията, охраната, включително зареждане с ядрено гориво за две години.

Тук Румен Овчаров посочи, че вече електропреносната мрежа не е отговорност на НЕК.
Той уточни, че "Електроенергиен системен оператор" - ЕСО, който се ръководи от Иван Йотов от Плевен е вече самостоятелно дружество и то само трябва да си изгражда преносната мрежа, защото само от преноса на електроевнергията от Белене, ЕСО ще получи за 60 - те години експлоатация на централата 17 млрд. евро. "Така че като добавим и този 1 млрд., общата цена на централата става 6,130 млрд. евро".

Румен Овчаров уточни: "Аз ви казвам инфлация и коефициенти, които са силно преувеличени, защото ние няма да платим всичко тази година, а щяхме да плащаме от 2006 - та до сега всяка година т.е. тези проценти 34% и 13%, ако подхождахме с точен разчет щяха да бъдат наполовина.

Румен Овчаров беше в Плевен на среща с плевенската общественост, бизнеса в града, браншови организации, на която беше представен и филма "Истината за Белене", който внася светлина по много въпроси, свързани с информационната кампания за референдума.