Разясниха подробности около издаването на новите лични документи
Разясниха подробности около издаването на новите лични документи / Sofia Photo Agency

Създадена е организация за обслужване на по-голям поток от граждани, които ще подадат заявления за смяна на личните си документи. Отпуснат е и допълнителен щат от 10 служители. Това съобщи началникът на група "Български документи за самоличност" в Плевен Петко Лалов. Служителите ще работят без обедна почивка от 8.30 до 17.30 часа, има готовност да се работи и с удължено работно време, поясни още той.

От 29 март ще стартира приемът на заявления за издаване на българските лични документи на български граждани и чужденци от новия образец. Звената "Български документи за самоличност" в Районните управления, Областните дирекции на МВР, дирекциите "Миграция" и съответните й звена и структурите на "Пътна полиция" ще приемат заявления за издаване на български лични документи на български граждани и чужденци само с такса за обикновена услуга. От 6 април ще започне приемът на заявления по другите два вида услуги - бърза и експресна. На гражданите ще бъдат предоставяни безплатно разпечатани от системата заявления с попълнени данни. Снимките за документите ще се правят на място, при подаване на заявлението.

 Гратисният период за изтичаща лична карта е 6-месечен - ако например тя изтича на 10 март, до 10 септември можете да я подмените, без да бъдете санкционирани за това, поясни Петко Лалов. Незначително са завишени таксите за издаване на новите документи. При ползване на обикновена услуга гражданите ще заплащат съответно: 40 лв. за издаване на паспорт (при 30 лв. досега); 18 лв. - за лична карта (при 10 лв. за стария образец) и 25 лв. - за свидетелство за управление на МПС (при 10 лв. досега). При ползване на бърза поръчка, таксата ще се удвоява, а желаещите да им бъде издаден документ в рамките на осем часа, ще заплащат петкратния й размер.

От група "Български документи за самоличност" напомнят, че подмяната на личните документи е задължителна, само когато срокът им на валидност е изтекъл. В останалите случаи гражданите ще имат възможност да подменят документите си по желание.

От 15 март (включително) няма да се приемат заявления за издаване на български лични документи на български граждани и чужденци с такса за обикновена услуга. Въвежда се плавен график за постепенното ограничаване и преустановяване на приема на заявления за издаване на български лични документи от сегашния образец, обясниха от полицията. От тази дата се спира приемът на заявления за български документи за самоличност, за пребиваване и за управление на МПС - за български граждани и чужденци с платена такса за обикновена услуга /до 30 дни/.

От 15 до 23 март ще се приемат заявления за издаване на лична карта и паспорт на български граждани само за бърза /3 работни дни/ и експресна услуга /8 часа/.
От 17 март (включително) няма да се приемат заявления за издаване на свидетелства за управление на МПС и на български лични документи, издавани на чужденци с такса за бърза услуга. Само се връчват готовите документи от сегашния образец.

От 24 март (включително) не се приемат заявления за издаване на български документи за самоличност за български граждани и за бърза услуга. Остава само прием на заявления за издаване с експресна услуга.

На 25 март след 12.00 часа спира приемът на всякакви заявления за издаване на български лични документи от сегашния образец. След този час на 25 март /четвъртък/ и на 26 до 17.30 часа само ще се връчват готовите документи от сегашния образец. Всички дати и срокове са публикувани на интернет страницата на полицията- www.pleven.mvr.bg