Проф.Пантев: Финландците не биха дошли, ако не беше тук руският император
Проф.Пантев: Финландците не биха дошли, ако не беше тук руският император / archiv.DarikNews

"Като исторически резултат, непоколебимостта на това събитие остава и на картата се появява четвъртата славянска държава в Европа и този факт не може да бъде изместен или още по-малко отричан от никакви съвременни екстравагантни тези", каза пред журналисти проф. Андрей Пантев преди откриването в Плевен на Научна конференция, посветена на Руско-турската война 1877-1878 г. и на Освобождението на България.

В това отношение той обясни, че както и да допълваме събитийно и фактологически Руско-турската война, тя винаги остава не само в нашата историческа памет, но и в българския епос, литература и манталитет, а от там и в нашето усещане за общност с руснаците.

"Аз не мога да си представя, че финландците биха дошли да освобождават България, ако не беше тук руският император и самата Русия. При всичките ни преклонения към другите етноси, нации и воини, трябва винаги да имаме предвид, че тази война е резултат от една вековна политика на създаване на независими славянски държави на Балканите, което е стратегическа цел на Русия и морална кауза на нейната интелигенция", допълни проф. Пантев.

Проф. Андрей Пантев беше в Плевен за да участва със свой доклад на тема "Съотношение между прагматизъм и братство - България-Русия" в Научната конференция, посветена на Руско-турската война 1877-1878 г., която се проведе в Панорама "Плевенска епопея".