При бъбречна криза консултацията с нефролог е задължителна
При бъбречна криза консултацията с нефролог е задължителна / pantalelmon.pl

Д-р Цветелина Ефтимова - специалист по вътрешни болести и нефрология и началник на Отделение по Нефрология и диализа в „МБАЛ Св. Панталемон-Плевен" обясни някои важни подробности за бъбречно - каменната болест, тъй като в разгара на лятото се създават най-много условия за възникването й.

В горещите дни хората често се обезводняват, а това може да бъде предпоставка за образуване на камъни в бъбреците. Бъбречно - каменната болест е древно страдание, което датира от хиляди години. Няма раса, пол и възраст, които да са пощадени от заболяването. Все пак има държави, в които бъбречно - каменната болест се среща по-често. България е сред тези страни, в които заболяването е често срещано, а по статистика около 2% от населението се е сблъсквало с този проблем.

„Не е задължително човек да е наследствено обременен, за да страда от бъбречно - каменна болест. Всеки в определен етап от живота си може да образува бъбречни камъни, ако създаде условия за това", казва нефрологът д-р Цветелина Ефтимова. Още повече, ако не се лекува своевременно бъбречно- каменната болест, може да се стигне и до загуба на бъбречна функция, което да доведе до сериозни последици за пациента. За това е добре да се знае, че едно от най-важните условия, за да не се стига до подобни проблеми, е приема на много вода.
„Не говорим за течности, напитки, както и бира. Едно неправилно схващане е, че бирата предпазва от образуване на камъни. При прекомерна употреба на бира може да се образуват фосфатни камъни, за това най-важно е де се приема достатъчно количество вода", обясни нефрологът.

Не бива да се допуска обезводняване на организма

„ Количеството вода, което трябва да приемаме е над 2 литра, но това зависи от сезона, както и от нуждите на организма ни. В горещините дори само с дишането ние губим вода, а да не говорим, че това се случва и с изпотяването. Ориентирът е цвета на урината. Ако тя е тъмна, това означава, че е концентрирана и сме обезводнени и е добре да се пие повече вода. Целта е урината да е светла, тоест разредена и това се случва с по-голям прием на вода", казва д-р Ефтимова. Относно водата, която приемаме няма изискване да се пие само минерална вода. Ако се консумира само един вид минерална вода, това също може да доведе до образуване на камъни в бъбреците.

„Препоръчително е водата да е разнообразна. За предпочитане е да не се пие само един вид минерална вода, а да се избира трапезна вода, която е слабо минерализирана", допълва нефрологът.

Важна е и темата за солта. „Не веднъж сме казвали, че със солта не бива да се прекалява, тъй като тя вреди не само на бъбреци, но и на сърце, кръвното налягане. Солта има отношение и към образуването на бъбречните камъни. За това, когато консумираме по-голямо количество сол, ние се излагаме на риск бъбрека ни да образува камъни", разясни д-р Ефтимова. Третото по важност правило, за да се предпазим от образуването на камъни в бъбреците е, приемът на цитрусови плодове през цялата година.

„Портокали, лимони, грейпфрути са плодовете, които помагат, за да не се образуват камъни, тъй като те алкализират урината и намаляват условията за образуване на кристали", казва нефрологът.

Това са трите най-важни правила, за постигане на добра профилактика. „ Задължително е, ако някой е с бъбречна криза да не се задоволява само с посещението в бърза помощ и поставянето на спазмолитици. Болката ще отшуми за ден- два, но има сериозна опасност да се пропусне усложнение, като загуба на функцията на бъбрека", коментира д-р Ефтимова.

Честа практика е, когато възникне бъбречна криза да се посети спешен център, болката отшумява благодарение на медикаменти, но не е направен ефографски преглед и не е ясно, какво е състоянието на бъбрека. За това без значение, дали е минала болката е нужно да се търси консултация с нефролог, за да се направи ехографско изследване.

„Организмът ни е измислен доста съвършено. При бъбречната криза, болката възниква, защото е запушен пикочопровода и бъбречното легенче се раздува, но до определен етап. В един момент бъбречната функция намалява и може да спре. Спре ли да работи този бъбрек, то усещането за болка изчезва. Ако бъбрекът стои в това състояние, няколко месеца, той може напълно да загуби функцията си и човек да остане без него", обясни нефрологът д-р Цветелина Ефтимова. За това е изключително важно, имаме ли съмнение за бъбречна криза, дори и тя да отшуми, задължително да се консултираме с нефролог, и да се проведе ехографско изследване.