Плевенчанка стана шеф на Дома на хумора и сатирата в Габрово
Плевенчанка стана шеф на Дома на хумора и сатирата в Габрово / Дом на хумора и сатирата - Габрово

Приветлив екип, изрядно организирани изложби, все неща които са задължителни за един музей, но са трудни за постигане. В Дома на хумора и сатирата/ДХС/ в Габрово, тези неща открива Маргарита Доровска, която беше назначена за директор на тази емблематична за България и града на хумора институция.

На 3 юни Маргарита Доровска представи част от идеите си за развитие на ДХС, а през цялото време се усещаше респект от постигнатото през годините.

Маргарита Доровска е от Плевен, учила е култорология в Софийски университет и е работила за Интерспейс, неправителствена организация с активна дейност в работата с европейски проекти. Завършила е Кралския колеж по изкуствата в Лондон. Работила е за каузата "Варна - културна столица на Европа" и в Министерство на културата.

На 1 юни 2016 г. е назначена за директор на Дома на хумора и сатирата в Габрово. 
"Започнах с едно сериозно проучване на историята на ДХС. Опитах се да разбера какво стои зад очевидното за всички в музея", споделя Маргарита Доровска. Тя признава големите постижения на своите предходници и отчита професионализма и опита на екипа. В разговори с колегите си тя смята да открие пресечните точки между техните виждания и своите.

"Скоростта, с която общуваме днес ускорява традиционната реакция. Хуморът е нещо много бързо - или предизвиква реакция, или не. В момента, с това бързо развитие на технологиите, получаваме едно двойно ускоряване. Развиват се формати, типични за интернет среда. Досега не са имали място в музея, но е време да започнем да преосмисляме как функционира хумора днес".

Във вижданията на Маргарита Доровска намира място и темата за карикатурата. Тя трябва да се разглежда в международен аспект - чрез конференции, например. 
Доровска даде за пример значението на карикатурата в политическите процеси на съвременните общества на запад и изток от България.

Домът на хумора и сатирата трябва да участва в разговорите за развитието на карикатурата в международен мащаб. Маргарита Доровска смята, че е направено малко за изследване и запазване на българската карикатура от времето преди 1944 година.

Темата за съвременното изкуство и неговото присъствие в ДХС също ще бъде акцент в бъдещата работа на екипа на музея. Доровска поясни, че част от това е дигитализацията на фонда.

Домът на хумора и сатирата има респектираща библиотека. Маргарита Доровска я нарече "митична", защото в нея се пазят образци със световно значение. Идеята на Доровска е да я отвори за широк кръг изследователи.