/ dariknews.bg
Броят на лекуваните достигна 23-ма
В Университетската многопрофилна болница за активно лечение "Д-р Георги Странски" в Плевен е приет още един пациент с кононавирус; броят на лекуваните достигна 23-ма, каза за говорителят на лечебното заведение Момчил Цветков.

Той поясни, че за разтоварване на екипа на Инфекциозната клиника са поели с коронавирус пациенти и в трето вътрешно отделение. Двама пациенти остават в интензивното отделение, уточни Цветков. Той припомни, че бяха установени с инфекция лекар и медицинска сестра от отделението по хемодиализа, които са били в контакт със 77-годишен пациент без симптоми за вируса. Впоследствие той се е оказал с положителна проба за COVID-19. Медиците са на домашно лечение под карантина.

Проф. д-р Славчо Томов - ректор на Медицинския университет в Плевен, коментира, че при тестването за COVID-19 ще поставят акцент за медицинския персонал. Засега има единични случаи - те се изолират и се поставят под карантина, допълни той. Медицинските кадри, които работят с пациенти със симптоми и с контактни, трябва да се проверяват, за да не се подложи на риск здравната система, подчерта проф. Томов. По думите му друго актуално направление на дейността на университетската лаборатория за COVID-19 са изследванията в социалните и старчески домове в четири области на Централна Северна България, за което имат осигурени тестове.

По данни на здравните власти броят на положителните проби за COVID-19 от началото на епидемията досега в област Плевен е 157. Регионът е втори в страната, след София.    
БТА