Ловеч се подготвя за 133-тата годишнина от освобождението на града
Ловеч се подготвя за 133-тата годишнина от освобождението на града / снимка: пресцентър на Община Ловеч

133 години от Освобождението на Ловеч от османско иго ще чества града на 22 август, информират от пресцентъра на местната администрация. В тази връзка Община Ловеч обявява конкурс за рисунка на асфалт на тема "Моят град в мечтите ми". Началото е от 17.00 часа на 22 август в парк "Стратеш" /около езерото/.  Конкурсът е за деца от 7 до 12 и от 13 до 16 години. Желаещите могат да се записват за участие до 19 август в Детския отдел на Регионална библиотека "Проф. Б. Цонев". За допълнителна информация: тел. 601 381 и на e-mail librlv@mail.bg. По повод празника, на 22 август всички обекти на Регионален исторически музей и Зоопарк Ловеч ще работят безплатно за посетители.

Официалната програма ще започне в 11.00 часа в неделя с панихида за загиналите за Освобождението на Ловеч, която ще бъде отслужена в катедралния храм "Света Троица". След това ще бъдат поднесени цветя на паметната плоча на загиналите ловчалии. Конкурсът за рисунка на асфалт "Моят град в мечтите ми" започва в 17.00 часа. В 17.30 часа ще бъдат поднесени цветя на паметниците на загиналите ловчалии в кв. "Дръстене", Васил Йонков-Гложенеца, Цачо Шишков, на загиналите руски войни, на Черния паметник и Мемориалната алея на българо-руската дружба. След поднасянето на цветя на Белия паметник, ще станат ясни победителите в конкурса за рисунка на асфалт и ще има демонстрации на клуб "Моделизми" при ОДК.

Битката при Ловеч e част от борбата на Западния Руски отряд срещу Западната османска армия, укрепена в Плевен. Сборен Руски отряд с командир генерал-майор княз Александър Имеретински успява окончателно да превземе Ловеч на 22 август 1877 год. и да прекъсне най-важния път за снабдяване на османския гарнизон в Плевен.

В Ловеч осветените паметници, посветени на Освобождението и освободителите, са общо 13. През 1977 и 2007 год., паметниците от другите местности и тленните останки на героите са преместени и препогребани в близост до Белия и Черния паметник. На хълма Стратеш е оформено Мемориално място, посветено на Освобождението. Известно е като Алея на Българо-руската дружба.