Деца от плевенската арт школа "Колорит" са отличени с най-голямата награда "Гран при" на Международния фестивал на изкуствата "Българска душа на Святата земя", проведен в Израел, съобщи Майя Ананиева, арт педагог и ръководител на школата.

Фестивалът, организиран от арт салон "Сели" и преминал под егидата на Цвика Брот, кмет на град Бат Ям, обединява чрез творчество българчета, живеещи в различни страни и континенти. Това е седмото онлайн издание на международния арт форум, в който участват деца от 15 държави.

Пет от малките художници в плевенската школа са носители на "Гран при" в различни възрастови групи - Дивна Обретенова, Катрин Илиева, Лилия Янкова, Павел Симеонов и Ралица Савчева. Още 35 деца са отличени с първа, втора и трета награди.

"Успехът на децата от арт школа "Колорит" в този международен фестивал на изкуствата е плод на вдъхновено творчество, създало интересни и впечатляващи творби", подчерта Ананиева. Тя добави, че е насочила своите ученици да погледнат с много любов към непреходната красота на българския народен костюм, на орнаментиката и багрите в шевиците, чергите, уникалните украси в косите на българските моми, на стилния интериор в старите български къщи, на богатата българска трапеза.

Майя Ананиева има идея колекцията от 40 наградени рисунки да бъде отпечатана като изложба на винили и показана в галерии и на открити пространства.