А.Първанова: Глава Здравеопазване в ЕС ще спре привидното усвояване на публичен ресурс
А.Първанова: Глава Здравеопазване в ЕС ще спре привидното усвояване на публичен ресурс / dariknews

На 15 май - Европейския ден на протест на лекарите водачът на листата на Коалиция за обединена демокрация Антония Първанова коментира здравеопазването в България и ЕС и необходимостта от въвеждане на промени.

"Наблюдавам мощна вълна в цяла Европа, и аз ще съм особено щастлива този процес да доведе до включване на глава ЗдравеопазванеЕ в Договора за членство в ЕС. Отделна глава Здравеопазване  ще даде възможност както за за обща европейска политика, така и за законодателството, организацията, финансирането на здравеопазването и предоставяне на медицински услуги. Глава Здравеопазване ще помогне и за създаване на станадарти за качество, и за използване на еврофондовете максимално за обезпечаване на достъпа до медицински услуги.

В България през годините ние зачеркнахме в здравеопазването всичко, което мислихме, че е продукт на социализма. И сега се опитваме да направим някакъв капиталистически модел на здравеопазването, който обаче никога не сме прилагали, никога не сме виждали, никога не сме имали възможност да оценим неговите положителни и отрицателни страни, само по представи и разкази го прилагаме.

Вижда се какво приложихме -  нещо, което съсипа съсловия в здравеопазването, съсипва здравето на българина, което създава дискриминация, създава корупция. Разбихме майчиното здравеопазване, детското здравеопазване, училищното, разбихме имунизационните си календари, разбихме мрежата от лечебни заведения и достъпа до поликлинична помощ, разбихме достъпа до качествена медицинска помощ в мрежата от болници и ги съсипахме. Разбихме спешната помощ, разбихме достъпа до фармацевтични услуги.

Аз участвам в един екип от 30 души, които са водещи в здравната политика в Европейски съюз. И се гордея, че съм единственият българин в този екип и единственият евродепутат. Нашата задача е да оценим модели, които гарантират достъп до здравеопазване, до качествени медицински услеги за гражданите на Европейски съюз, да се опитаме да се опитаме да ги приложим като пилотни проекти, финансирани с евросредства, за да може да се намери подходящия модел за цяла Европа.

Аз съм човекът, който с изключитлна гордост предлагам системата, която имахме разгърната за достъп до 1989 г. Не искам това да става обект на закачки и нямам предвид негативите от тогавашната система, но имам предвид позитивите от тогавашната система- разпределението й в цялата страна, възможността за грижа, за повишаване на здравната култура, за профилактика, за превенция.

Ефектът от сегашния модел го виждаме днес всички - българите имат най-ниското ниво на здравна култура, 75 на сто имат или неадекватно, или опасно разбиране за здравословен начин на живот, имаме най-много затлъстели, имаме най-много инсулти, инфаркти и сърдечни заболявания поради неправилен начин на живот, имаме висока степен на хора с репродуктивни проблеми, имаме висок брой на хора с диабет, имаме много млади хора и децасъс затлъстяване, с диабет...

Ефектът от некомпетентното, неразумното управление в здравеопазването се заплаща с човешко здраве и човешки живот. Моят принос като евродепутат и като водещ политик в европейското здравеопазване е да предложа с цялата отговорност и гордост позитивните елементи на българското здравеопазване, които имахме преди години преди да започнем експерименти.
Искам отново да се гарантира достъпът на българския гражданин до здравеопазване и в тази насока ще продължат и моите усилия.

Антония Първанова каза, че отварянето на глава Здравеопазване в Евросъюза би създало възможност за въвеждане на европейски методи на контрол при използването на публичния финансов ресурс и тогава няма да е възможно, както става в България, държавата да събира пари за здраве от гражданите със закон, а след това да им ги открадва безнаказано.

Другото нещо, което ще се случи е, че вече ще трябва да се доказва, че парите, които сега се усвояват привидно за здравеопазване, непременно водят до целта "по-добро здраве", нещо което Антония Първанова вече е успяла да приложи и всички страни членки на съюза включително и България, когато защитават европоекти с европари ще трябва да докажат, че тези пари правят по-добро здраве.