В  област Кърджали до момента не са открити сухи млека с наличие на меламин
В област Кърджали до момента не са открити сухи млека с наличие на меламин / netinfo
Здравните инспектори от РИОКОЗ, отдел “Контрол на хранителни обекти и храни”, провериха 75 обекта от търговската мрежа и 45 аптеки и дрогерии. Не са открити налични количества от сухи млека за кърмачета и малки деца, произведени в Китай с наличие на меламин. Меламинът е широко използван при производство на пластмаси и продукти от тях (чинии, чаши, прибори за хранене, халби и различни други продукти), но е забранен за използване в хранителната промишленост. Когато се погълне заедно с негови аналози и по-специално циануринова киселина, той може да причини увреждане на бъбреците. Това вероятно е причината за бъбречни камъни и бъбречна недостатъчност при случаите с китайските бебета.

Проверките продължават. Със съдействието на Районния център по здравеопазване са информирани всички общопрактикуващи лекари. По разпореждане на Министерството на здравеопазвавнето ще се извърши и епидемиологично проучване за диагностицирани кърмачета и малки деца с проблеми на отделителната система, включително бъбречни камъни. Това би спомогнало да се насочи вниманието към райони, в които има нелегална мрежа за търговия с такива продукти.

Министерството на здравеопазването на Китай е съобщило за 4 смъртни случая и за 6244 случая на различни проблеми от страна на отделителната система, включително бъбречни камъни при бебета, които са консумирали замърсената храна, производство на фирма Санлу Груп.

Европейският орган по безопасност на храните публикува изявление, в което посочи, че консумацията на съставни храни като бисквити, шоколад и др., съдържащи най-малко 15% млечна съставка, могат да бъдат опасни за здравето на населението и най-вече за децата, при които консумацията на тези храни е по-висока.

По данни на медиите, датската фирма „Арла Фудс” е разпространявала китайския продукт на територията на страни от Европейския съюз. Официалният представител на тази фирма в България, “Балкански млечни продукти” ООД, е отрекъл внос на замърсени продукти на територията на страната. Възможно е обаче други производители на сухи детски храни да са използвали като суровина сухото мляко, произведено в Китай.