Маларията най-значимо социално заболяване в света
Маларията най-значимо социално заболяване в света / netinfo
Специалистите от Дирекция “Надзор на заразните болести” в РИОКОЗ Кърджали осъществяват целенасочени мероприятия и организационно-методична помощ по проблема малария. През 2006 г. в област Кърджали за малария са изследвани двама души, завърнали се от Гвинея. Единият е преболедувал и лекуван по време на престоя си там. При завръщането му в България, поради конкретни оплаквания е продължил лечението си в УМБАЛ – Пловдив, където диагнозата е потвърдена. На пациента са му правени и контролни изследвания.

За последните 10 години регистрираните маларийни случаи у нас са 192. Расте броят на идващите от маларийни райони наши и чужди граждани – потенциални източници на малария. Това създава риск от възстановяване на местната малария в страната. Опасността се крие и във възможността родните комари да се заразят с малария и да започнат да пренасят заболяването.

През 2006 год. у нас за малария са изследвани 532 лица. Преобладаващата част от тях по профилактични показания – 463, а по клинични – 69. Малария е диагностицирана при 14 лица – 11 български граждани, идващи от малариен район и 3-ма чужденци. През 2006 год. в България не са регистрирани смъртни случаи от малария.

Дирекциите “Надзор на заразните болести” към РИОКОЗ провеждат стриктен надзор на внасяните паразитози и постоянен контрол на лечебните заведения по изпълнение на нормативните документи за ранно откриване на болни от малария и паразитоносители сред лицата, идващи от маларийни райони. Особено засилен е противоепидемичният контрол в селища, чиито жители посещават често Турция, Русия, Армения, Грузия и др. страни, където маларийната ситуация е влошена. Всички кръвни препарати на пациенти, в които са открити маларийни причинители или има съмнение за такива, веднага се изпращат за потвърждаване в Националната референтна лаборатория в София.

За разлика от 90-те години на миналия век, когато е преобладаващ вноса на тридневна малария, сега в Европейския регион нараства броят на случаите на внесена тропическа малария, която протича по-тежко. По данни на Световната здравна организация през последните години се наблюдава влошаване на маларийната ситуация в световен мащаб. Годишно над 2 млрд. души са изложени на риск от заразяване. Ежегодно се регистрират от 300 до 500 милиона нови случаи, от които до 2 млн. и 700 хиляди завършват летално – предимно деца.

Маларията е остро протичащо заболяване, характеризиращо се с пристъпи на треска и висока температура, периодично повтарящи се през определен период от време в зависимост от вида на маларийния причинител – едноклетъчен паразит. Начинът на предаване е по кръвен път, най-често при ухапване от комар от род Anopheles, смукал кръв от болен човек, при кръвопреливане, органна трансплантация, чрез плацентата /от майката на плода/. Инкубационният период обикновено е от 9 до 60 дни, при някои щамове достига от 8 до 14 месеца.

Малария се предполага при висока температура и епидемиологични данни за пребиваване в страни с тропически и субтропически климат. Началото на заболяването протича с неразположение, главоболие, безапетитие, разтрисане. Следват пристъпите на висока температура и силно втрисане, които се повтарят през 48 часа или 72 часа. Ако не се проведе необходимото лечение, след 1-2 месеца настъпват рецидиви - треската се повтаря. При тропическата малария се развиват усложнения - кома, белодробен оток, остра бъбречна недостатъчност и др., завършващи със смърт.

Български граждани, заминаващи за страни с ендемично разпространена малария трябва да провеждат профилактично лечение, предписано от лекар-паразитолог.