/ netinfo
През последните 3 години от корояди е засегната 15,5 % от площта заета с бял борови култури на територията на РДГ-Кюстендил. „Приоритети в дейността са своевременната инвентаризация на повредената дървесина, отсичането, извозване и преработването й в най-кратък срок, с цел ограничаване на разпространението на вредителите.

Повече проверки от РДГ-Кюстендил през 2018 г., по-малко нарушения

В тази връзка РДГ-Кюстендил разработи и разпространява листовки с указания за собствениците на гори и дървопреработващите фирми и извършва непрекъснат контрол. Всяка седмица, до създадената към МЗХГ работна група, се подава информация за хода на извършваните мероприятия.

Работи се при повишена бдителност за недопускане възникването на горски пожари, с оглед наличието на големи количества изсъхнала дървесина”, коментира директорът на РДГ инж. Здравчо Тодоров.

РДГ с изненадващи проверки на тържища за коледни елхи

До 30 ноември, включвайки и преходните обекти (площите от отдели с останала неусвоена дървесина) в гори с повреди от корояди са инвентаризирани 3478,2 ха, а през 2017 г.  – 3338,9 ха.

От тях през 2018 г. и 2017 г. за извеждане  на санитарната сеч са отдадени 90%. В тези гори мероприятието е извършено през 2018г. на 86%  и 68%  за същия период на  2017г.  Подобрява се работата в частните гори собственост на физически лица. Събира се повредената дървесина -  през 2018 г. на площ от 203,6 ха при 172,9 ха през 2017 г.

Това не се дължи само на увеличаване на процеса на съхнене, а и на повишения интерес за работа в частните гори и събиране на годната за ползване изсъхнала дървесина. Анализът на данните за засегнатите през последните години площи от нападение на корояди показва тенденция към намаляване  интензивността на разпространение им. 

„Работата по преодоляване на нападението от корояди в иглолистните гори ще продължи приоритетно и през 2019 г. съобразно конкретната лесопатологична обстановка”, заяви още инж. Здравчо Тодоров.