/ БТА
Официално беше открит "Празникът на черешата" в Кюстендил. В днешния ден от празничната програма са предвидени конкурси за най-едра череша, най-атрактивен черешов щанд и най-красиво вешало. Празникът е единственият по рода си в България, където всички могат да се докоснат до красотата и вкуса на черешовия плод, представена в уникални произведения от череши, разказаха организаторите. Празникът е посветен на прославата на Кюстендилския край като овощната градина на България.

Организатори на тридневния черешов фестивал, който ще продължи и в неделя, са Община Кюстендил, заедно с местния Институт по земеделие.  Празникът се превърна в емблема на Кюстендил и печели все по-голяма туристическа популярност, казаха организаторите от отдел "Култура и духовно развитие". Оттам отбелязаха, че редовно туроператори от страната предлагат на клиентите си пакети за посещение специално на празника. На него традиционно, от 14 години насам, има за всекиго по нещо и най-вече - много череши.

БТА

"За мен е голяма радост да съм на този прекрасен празник за пореден път, с благословението на Негово светейшество Софийският митрополит и български патриарх Неофит - благославение, което е да предам неговите молитви и благослов на всички вас на днешния ден и да ви пожелая радост от труда на ръцете ви и изпълнение на живота ви с добрини, а на сърцето - с любов, обгърнато от православната вяра и дух. Нека вашето усърдност, която днес се вижда, да бъде благословено и този край да бъде пример за трудолюбие", каза пред гостите Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийска митрополия.

БТА

През тази година Иститутът по земеделие, който е съорганизатор на празника представя 110 сорта череши и вишни. "Показваме най-издръжливите, защото през тази година имахме неблагоприятни климатични условия - слабо измръзване на ранните сортове, дъждове и неопрашване на другите сортове", разказа директорът на института Илияна Кришкова. От сцената на централния площад "Велбъжд" в града пък бяха демонстрирани 10 перспективни сорта череши - с характеристики и качества, подходящи за региона.

"Два са новите сорта - първите самофертилни в България, които не се нуждаят от опращител и могат да се създават еднотипни градини. Представяме и съвсем нови, доста късни сортове, които са все още зелени. Те ще покрият период на бране след прибиране на основната черешова продукция", разказа Кришкова.

От института посочиха, че в момента има райони, които изместват Кюстендилския в областта на черешопроизводството. Това е районът на Югоизтична България, където в последните години са създадени много нови градини с череши. Ние сме на второ място в страната, но пък имаме най-вкусните череши, заради съотношението между захари и киселини, посочиха от института. От там отчетоха още, че в последните години Турция е водещ световен производител на череши. България е на 18-то място по площи, а по производство - на 20-то в света.

Огромните череши и красивите щандове днес събраха стотици гости на празника. Представени бяха пана от череши, пресъздаващи картини на Майстора. През днешния ден ще бъдат оценени най-едрите плодове, най- красивите вешала и щандове, които показват 30 читалища от общината.

БТА

"Вешалото не се прави трудно, но трябват умения", разказа Ана Янева от с Горановци. "Вешалото е клонка от дива череша, около която се оплитат плодовете, за да не падат. По-рано се е пренасяло и се е подарявало така - красиво и удобно", разказват майсторките на вешала. За да бъде по-красиво, около клонката се оплитат череши с различни цветове. "Преди години по цялата ж.п. линия за София, на всички гари в Кюстендилско черешите се продаваха така, на пътуващите във влака", разказват от местното читалище.

Според местните производители годината е добра за тях - "Има и хубави, има и лоши - зависи от грижите на стопанина. Твърдят, че имат голяма продукция, но не могат да я пласират. "Прекупвачите днес искат зелени, утре - узрели. "А ти, като си ги набрал веднъж, какво да ги правиш", недоволстват стопани. В района все още няма предприятие, което да предлага обработка на череши за прясна консумация.

Освен плодове, местни майстори предлагат и всякакви продукти от череши - сладка, вина, ракии, дори баница с череши.

За първи път през тази година на жителите и гостите на града са на разположение интерактивни флаери за туристически обекти и събития. Идеята е на оператора Анатоли Костов, който я реализира със съдействието на общината.

Сред официалните гости на празника днес бяха и Адрианополския епископ Евлогия - игумен на Рилския манастир, епископ Димитрий - представител на Антиохийската църква, посланиците на Мароко - Закия Ел Мидауи и на Израел - Йорам Елрон, генералният директор на БТА Кирил Вълчев.