Да спасим лесопарк "Хисарлъка", максимално бързо. Съветите на Маринковски
Да спасим лесопарк "Хисарлъка", максимално бързо. Съветите на Маринковски / netinfo
Кметовете на населени места в община Кюстендил ще получат до дни списъци със собствениците на частни гори, които са засегнати с върхов корояд и подлежат на санитарна сеч, за борба с вредителя по иглолистните гори, с бял бор. Инициативата е на Югозападното държавно предприятие, от където са готови безплатно да подготвят документите за добив на дървесина.

“Ако собствениците на частни гори плащат тези услуги, няма и да се решат на санитарна сеч, защото таксите са, колкото очаквания приход за тях. Цената на тази увредена и некачествена дървесина е два пъти по- ниска, между 11- 13 лв. на кубик”, коментира Василий Маринковски от ЮЗДП. Той похвали Държавно горско стопанство Кюстендил, за работата му от началото на годината, като вече са добити над 40 000 кубика увредена от върховия корояд дървесина.
Вредителят- върховият корояд се размножава два пъти в годината, вторият път в края на юли и вече има засегнати нови територии. Засегнати са само площите с бял бор, който в нашите територии е ползван  за борба с ерозията, както в лесопарк Хисарлъка, но вече е изиграл своята роля, коментираха горските специалисти. След сеч, се изчаква естественото залесяване с широколистна растителност, ако е необходимо се прави и залесяване.

На въпрос на Дарик, за предстоящата санитарна сеч в лесопарк Хисарлъка в Кюстендил, който също е засегнат от върховия корояд, Василий Маринковски отговори: “В Хисарлъка има и черен бор, който не е засегнат. Време е вече и да се помисли, дали да не се толерира автотомната широколистна растителност. След тези 100 години, белият бор е изиграл своята роля за борба с ерозията. Вече има създаден почвен слой и условия за растителност. Не е фатално, че предстои сеч. Няма да оставим голи площи, в това число и в местността “Гола Велика”.
 
Дарик- Кюстендил