Илинден- празник на Кюстендил, гости- МФГ „Огражденска четворка
Илинден- празник на Кюстендил, гости- МФГ „Огражденска четворка / Община Кюстендил

С празничен концерт на МФГ „Огражденска четворка" и поднасяне на венци и цветя пред паметника на Тодор Александров, Кюстендил ще отбележи 113 години от Илинденско-Преображенското въстание.
Илинден е обявен за официален празник на Кюстендил с решение на Общински съвет-Кюстендил през 1997-ма година. Предложението е внесено от коалицията от съветници СДС и ВМРО. "Кюстендил е пряко свързан с освободително движение. Тук е имало лагери, биваци на четници. 2-ри август е честван като общински празник единствено в Кюстендил", коментира общественикът Анани Константинов.
Венци и цветя ще бъдат поднесени пред паметника на Тодор Александров от 11:00 ч. Паметникът на Тодор Александров е възстановен през 1991 година по време на служебното правителство на Димитър Попов. "Буквално за 24 часа е блъснат през 1945-та година, а два пъти е заливан с черна боя от земеделците", каза още общественикът.
Празничният концерт започва в 19, 30 ч., на Арката на пл. "Велбъжд".
МФГ „Огражденска четворка" събира певците Георги Срадков, Валери Манчев, Красимир Тасев и Йордан Николов, които изнасят множество концерти в страната и чужбина: Русия, Италия, Франция, Дубай и много други дестинации. МФГ „Огражденска четворка" има издадени три самостоятелни албума: „Яжте ми пийте, другари", „На тебе, Пирин планино" и „С песни от Егея".