Общината купува козунаци, хляб и закуски за близо 150 000 лева
Общината купува козунаци, хляб и закуски за близо 150 000 лева / DarikNews.bg, архив
Потребителите да се доверят на късата хранителна верига при избора на козунаци за Великден, съветва началникът на отдел “Контрол на храните” към ОДБХ- Кюстендил д- р Велка Войнова.

“Един козунак, който вчера е изпечен някъде, от производител  на наша територия, винаги ще бъде с по- добри органолептични качества и показатели, от такъв, който е от други части на страната или ЕС”, коментира в интервю за Дарик д- р Войнова.
Срокът на трайност на един изпечен в региона козунак е 3- 5 дни. Козунаците, произведени в други региони, често са с дълъг период на трайност, с добавени консерванти и емулгатори.
 
“Добавките са разрешени за влагане в козунаците, но производителите на наша територия разчитат на пазара в нашия регион и на тях не им е необходимо да оскъпяват своята продукция с влагането на добавки. Добавките, които ги има са главно от миксовете, които използват, има и козунаци с пресни яйца, но по- голямата част са с миксове, но няма нищо лошо в това. Козунак, приготвен в домашни условия от сръчни домакини пък дава чара на празника”, каза още д- р Велка Войнова.

Тя съветва млякото да бъде купено от търговска мрежа, където нещата са проверени.
“Не бих отнесла мляко или продукт, който съм взела от пазара или от улицата, да се наведа, да го взема, без да знам какво има вътре. Задният двор не може да произвежда продукция, която да влиза в хранителната верига”, заключи началникът на отдел “Контрол на храните”.
 
Дарик- Кюстендил