Депутат от АБВ обеща повече пари за животновъдство и производство на плодове и зеленчуци
Депутат от АБВ обеща повече пари за животновъдство и производство на плодове и зеленчуци / Влади Владимиров, Дарик- Кюстендил

Сериозна подкрепа от държавата за животновъдството и производството на плодове и зеленчуци обеща депутатът от АБВ и зам. - председател на Комисията по земеделие в НС проф. Иван Станков. Той се срещна със земеделски стопани от Кюстендилска област и региона в заседателната зала на община Невестино, по тяхна покана. Домакин на дискусията бе Националната асоциация "Струма 2012", с председател Юлия Коюнджийска.

Депутат от АБВ обеща повече пари за животновъдство и производство на плодове и зеленчуци
netinfo

"Земеделските производители трябва да знаят, че имат пълната подкрепа на земеделската комисия, подкрепихме ги за горивата. Финансовият министър искаше навсякъде нивомери и бензиноколонки, това за малките производители бе проблем. Ние въведохме закон, за да запазим старото положение и да не фалират . Приехме вече на първо четене промените в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи. Ние вече няма да търсим реални, а идеални граници при възстановяването на земята, с цел нейното окрупняването. Пасищата, които се раздаваха доста безразборно досега и не по предназначение, ще бъдат вече давани само на хора, които отглеждат животни и ако има свободни ще се дават на хора да ги поддържат, докато се появят животновъди. Натоварването на единица пасище в България е най- ниско, ние сме на последно място, а сме били на 5- то място в света", коментира пред Дарик проф. Иван Станков. Той е бивш министър на земеделието от служебното правителство на Марин Райков и ректор на Тракийския университет.
Промени в Закона за подпомагането на земеделските производители, предвиждат освен схемата за единни плащания на единица площ, плащания за обвързано производство, за малки ферми, за млади фермери, зелени плащания. "Най- важното е обвързаната подкрепа. 13+2% за протеинови култури да се вземат от директните плащания и да се дадат на слабите производства, като такива ние определихме животновъдството и производството на плодове и зеленчуци. Досега те получаваха национални доплащания в минимален размер, а сега вече има сериозна сума, която ще се разпредели на хората, а ще има и национални доплащания", заяви проф. Станков. Той определи като безобразие политиката през последните години, която допусна България да внася 82% от плодовете и зеленчуците за пазара си, при положение, че българите са учили на земеделие цяла Европа.

Депутат от АБВ обеща повече пари за животновъдство и производство на плодове и зеленчуци
netinfo

Националната асоциация на животновъдите и земеделците "Струма 2012" връчи на зам.- председателя на земеделската комисия в парламента Декларация с 3 конкретни искания.
1. При заявяване на площите ни за подпомагане да не се изисква правно основание, то да е необходимо само при регистрацията за земеделски производител. При застъпване на площи, всеки да си поема риска и отговорността. Да се искат документи за правно основание единствено за земи от държавен и общински поземлен фонд. Отказваме да плащаме за бели петна и да сключваме споразумения, поради невъзможността да се снабдим с необходимите документи. Ние не сме оператори на лични данни.

2. В най- кратък срок да влязат в сила измененията и допълненията към Закона за собствеността и ползването за земеделските земи, както и правилника за прилагането им. Тези промени се очакват да бъдат в полза за животновъдите, като получат с правно основание за ползване, пасища, мери и ливади от общинския и държавен поземлен фонд

3. Искаме спешно да се премине на пряко договаряне за доставка на ваксината срещу болестта син език и да започне ваксинацията на животните ни. Болестта започва отново да се проявява и са необходими спешни мерки.

Депутат от АБВ обеща повече пари за животновъдство и производство на плодове и зеленчуци
netinfo

Земеделските производители присъстващи на срещата поставиха пред депутата от АБВ проблемите, които създава въведеното- Средно рентно плащане на обработваеми земи, пасища и ливади. Посочени бяха парадокси в няколко общини от Кюстендилска област. Например, за ниви в Горно Уйно е определена от държавата цена от 100 лв. за декар, в Вратца- 41, 63 лв. за дка, в село Пороминово- 86, 33 лв. за ниви, а за ливади- 22,08 лв., в село Цървище- за пасища и мери- 78, 88 лв. за дка. При тези цени земите ни ще останат пустеещи, коментираха производители.

Депутат от АБВ обеща повече пари за животновъдство и производство на плодове и зеленчуци
netinfo

"Средната рентна цена за селата в района на Невестино е 20- 22 лв. Тази година мелниците ни изкупиха на 20 ст. житото или се падат по100 кг рента, при положение, че ние с хората сме подписали договори за по 30- 50 кг на дка. Държавата създава механизъм и изкуствено вдига рентната цена на 100 кг., като ние трябва да я плащаме за т. нар. "бели петна" в имотите, които обработваме, т. е. за земята на собствениците, които не се интересуват от нея или дори ги няма в страната. Това означава, че от есента ние трябва да спрем да сеем. Няма разлика между първа, втора,..... девета, десета категория земя, а и тук добивите не са като в Северна България", каза земеделският стопанин Пламен Ангелов.