Да направим нашата череша- европейска
Да направим нашата череша- европейска / netinfo

  Може ли кюстендилската череша да получи европейски знак за качество? Може, и не е чак толкова трудно, но трябва да се "кооперираме". С други думи, производители и тръговци трябва да се обединят, а община и държава да им помогнат, защото печелим всички.

  Гърция ни открадна сиренето, друг патентова ракията, трети мусаката. Не знам какво става с киселото мляко, но се сетих да провокирам за кюстендилската череша. Горнооряховския суджук и розовото масло са почти на финала на процедурата да влязат в европейския регистър като типично наши продукти.

  Кюстендилската череша може да стане защитено географско наименование или указание и да получи европейски знак за качество, коментира пред Дарик Емилия Вълчева, експерт в дирекция "Координация по въпросите на ЕС" в Министерството на земеделието и храните.

  Какво трябва да направим?

  1- Да се регистрира "Група от производители", европейците насърчават колективния дух;

  2- Да се създаде досие на нашата череша, но не в ДАНС. Досие, в което да се докаже, че точно тук при кюстендилския климат се раждат най- вкусните череши. Важно е и продукта да е известен на пазара поне от 25 години. Това убеден съм не е трудно да се докаже. / Чуй  Ем. Вълчева /;

  Европейският потребител е научен да търси точно продукти със знак за качество. Те имат и по- високи цени на пазара. Доказано е, че това води и до развитие на туризма в съответния регион. Европейците ще искат да дойдат и да видят, къде се ражда тази вкусна череша, да се разходят в овощните ни градини....

  Може би съм малко луд патриот, но си струва да поработим.... Кажете вие.....