Розово Хасково срещу тормоза с поредица инициативи
Розово Хасково срещу тормоза с поредица инициативи / Darik News, архив
Международния ден за борба срещу тормоза отбелязват днес Община Хасково и Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни. И тази година те ще покажат съпричастност, като облекат розови тениски. С такива тази сутрин са и служители в общинската администрация, съобщи Юлия Динкова, председател на МКБППМН – Хасково.

В инициативата участват също децата и преподавателите от училищата в общината. Те обличат розови тениски с надпис „Ден срещу тормоза“, предоставени от комисията.

Всеки може да се присъедини към инициативата, като днес облече розова дреха. С това ще заяви своята позиция срещу тормоза и ще подкрепи  правото на всеки човек на свободен избор, коментират от община Хасково.

Денят на розовата фланелка възниква по идея на две момчета, които подкрепят свой съученик – жертва на училищен тормоз. Това се случва в канадската провинция Нова Скотия през 2007 г. При откриването на учебната година деветокласникът бил облечен в розово поло, за което група по-големи ученици го подигравали. На следващия ден Дейвид Шепърд и Травис Прайс от същото училище решили да купят и разпространят сред съучениците си 50 розови тениски, в подкрепа на своя съученик. През 2008 г. премиерът на Британска Колумбия Гордън Кембъл, обявява 27 февруари за ден срещу тормоза в училище. Много ученици отбелязват този ден, като обличат розови дрехи, на които пише „Тормозът спира тук“ и „Ден на розовата фланелка“. През месец февруари, обичайно в последната сряда, младите хора обличат розови дрехи, в знак на съпричастност с послание срещу тормоза и агресията.