РИОСВ сезира прокуратурата за простреляните орли край Свиленград
РИОСВ сезира прокуратурата за простреляните орли край Свиленград / netinfo

Регионалната екоинспекция в Хасково ще сезира Окръжната прокуратурата за простреляните орли край Свиленград, съобщиха от пресслужбата на Инспекцията. Оттам припомнят, че с помощта на РИОСВ и общинската администрация в Свиленград прострелян млад царски орел бе транспортиран и настанен в Спасителния център на Зелени Балкани в Стара Загора.

Служители на Община Свиленград са подали сигнал до Спасителния център за диви животни в Стара Загора за видян царски орел в безпомощно състояние около село Райкова могила. При първоначалното обследване на птицата природозащитниците установили, че се касае за птица на около три години, с поражения по крака и крилото от ляво. След съгласуване с РИОСВ - Хасково царският орел незабавно е транспортиран към Центъра в Стара Загора. По информация от Спасителния център, след последвалия обстоен преглед, извършен от ветеринарните специалисти, нараняванията на птицата са от прострелни рани. Въпреки пораженията му, специалистите се надяват в резултат на положените грижи и назначената терапия орелът да бъде спасен.

Тревожен е фактът, че преди седмица в същия район е била открита и друга жертва на бракониерите - прострелян морски орел, съобщават от РИОСВ. Той обаче не е оцелял от раните си. Еколозите имат сериозни съмнения, че в района на село Райкова могила целенасочено се стреля по величествените орли, които са защитени видове. Според българското и европейското законодателство стрелбата по тези редки видове птици може да бъде определена единствено като престъпление и бракониерство. Според Закона за биологичното разнообразие е забранена всякаква форма на умишлено улавяне или убиване на всички защитени видове животни, а конкретното нарушение подлежи и на наказателна отговорност по НК.

Със сигнала си до прокуратурата Екоинспекцията цели да бъдат установени нарушителите и да им бъде потърсена наказателна отговорност съгласно чл. 278д от НК, съобщават още оттам.

 

Чл. 278д от НК: Който противозаконно унищожи, повреди, държи, придобие или отчужди екземпляр от европейски или световно застрашени диви гръбначни животни или екземпляр от вид по приложение № 3 към Закона за биологичното разнообразие, означен със знак (*) се наказва с лишаване от свобода до пет години, както и с глоба от пет хиляди до двадесет хиляди лева.