Изсичат 17 Юдини дървета край Водната кула
Изсичат 17 Юдини дървета край Водната кула / DarikNews и Архив

17 декоративни дървета Cercis siliquastrum (див рожков) ще бъдат изсечени в първия етап от строежа на новото кръгово край Водната кула в Димитровград. Те са разположени в непосредствена близост до нея и разрешителното за тях вече е подписано от кмета Иво Димов. От днес описват броя и дървесните видове, засадени край т. нар. западна тангента на жп надлеза по бул. Трети март, които предстои да бъдат премахнати заради строителството. Всяко унищожено при изграждане на новия надлез дърво ще бъде описано и заплатено, категоричен бе кметът Иво Димов.

Изсичат 17 Юдини дървета край Водната кула
netinfo

Изкореняването им ще става на етапи, като първият участък е западният- от кулата към кръговото пред спортната зала. Предстои от идната седмица този път да бъде затворен за движение за около 3 месеца, като трафикът ще се пренасочва в източния- от кулата към новата автогара, където забраненият в момента ляв завой ще бъде разрешен и движението ще е в едното платно на бул. Благоев, тъй като другото също ще бъде затворено.

Изсичат 17 Юдини дървета край Водната кула
netinfo

В пазарни дни и западната тангента и тази част на бул. Благоев са временни паркинги, които вече няма да съществуват. В паркинг да бъде обособен общинският терен в бившата консервна фабрика на мястото на изгорелия бригадирски лагер, обмислят от общината.

Изсичат 17 Юдини дървета край Водната кула
netinfo

Дивият рожков (Cercis siliquastrum), познат още, като Юдиното дърво, в диво състояние е разпространено в Мала Азия, Средиземноморието и на Балканския полуостров. У нас се среща по каменисти места, предимно в източна Стара планина. Широко се култивира в по-топлите райони на Европа  и у нас като ценен декоративен вид. Дивият Рожков притежава много интересна особеност- цикламено-розовите му цветове се появяват на кичури направо върху старите клони и ствола. Явлението се нарича каулифлория и е рядкост при субтропичните дървета.

Cercis siliquastrum е листопадно дърво с височина до 8 м, по-рядко храст. Има силно разклонена корона, изкривено стъбло и почти черна кора. Листата са сърцевидни, тъмнозелени отгоре и сиво-синкави отдолу. Особено красив е по време на цъфтежа през април-май, преди разлистването.

Плодовете му са шушулки, които се запазват по клоните до пролетта. Дървесината е жълта, с черни и зелени нишки, добре се полира и стругова. От нея се получава жълта боя.  Азотфиксиращ, сухоустойчив и светлолюбив, не твърде студоустойчив и растящ бавно вид.

Изсичат 17 Юдини дървета край Водната кула
netinfo

Градината между жп линиите и южния скат на надлеза (т. нар. обръщало) е изградена по проект на арх. Димитър Керанов в периода 1955-1960 г., пише в книгата си „Озеленяване на Димитровград 1948-2003 г.” инж. Гюрга Василева. И разказва: „Денивелацията по скалата се преодолява с две стълбища- в северния и западния край на обекта. За първи път в Димитровград, поради стръмния скат, е приложен методът на залесяване с използване на клеонажи и фашинажи. Дървесно-храстовата растителност е разнообразна. Най-забележителното дърво е лириодендрон, който обаче изсъхва по неизвестни причини преди повече от 20 г. Уличното платно на надлеза е ограничено с жив плет от птиче грозде, а зад него- с фиданки от конски кестен и храсти от юдовото дърво. В продължение на много години за скатовете и градинката се грижи Иван Ангелов, затова и я наричат Ивановата градина. През 1963 г. по предложение на дружество „Есперанто” в градината е монтиран бюст-паметник на създателя на езика Артуро Заменхов, а градината наричат на негово име. Около фигурата е засаден бръшлян, а покрай жп линиите плътен пояс от храсти и 3 реда пирамидална топола.”

Изсичат 17 Юдини дървета край Водната кула
netinfo

Арх. Димитър Керанов е автор и на т. нар. триъгълен сквер пред входа на парк „Пеньо Пенев”, който вече не съществува и на мястото му бе направено кръгово.  И тук стълбищата се подчертават с красиви каменни вази, в които се засаждат цветя. Целият сквер е ограден с жив плет от туйя ориенталис, а пергулите са озеленени с роза „Пол Скарлет”. Растителността е нискостеблена и скромна, с оглед да не пречи за видимостта, пише също инж. Гюрга Василева.

Изсичат 17 Юдини дървета край Водната кула
netinfo

 

Проектът за новото кръгово до Водната кула в Димитровград, чието изпълнение започва, ще изпрати в историята и стълбищата до нея. Това обаче, няма да се случи в първия етап. Засега само каменните кашми са прибрани в ОП "Благоустрояване", за да не бъдат откраднати или унищожени по невнимание при строителните работи.