РИМ - Габрово
РИМ - Габрово / Реклама на производството и търговската марка на фабрика „Принц Кирил” – Габрово. 1934 г.
Регионален исторически музей – Габрово получи изключително ценно дарение – мостра от плат, произвеждан от фабрика „Принц Кирил” АД – Габрово. Предостави го Веселина Игнатова, чиито предци са търговци от Велико Търново, преселват в Павликени и след това в Русе.
 
За да развиват своята търговска дейност в крайдунавския град, те вземат мостри от габровски предприятия, между които се оказва и този топ плат на първата габровска памукотекстилна фабрика.
 
Дарението е ценно, тъй като във фонда на РИМ – Габрово досега не е постъпвала мостра на габровско предприятие – нито от периода преди 9 септември 1944 година, нито от времето на социализма.
 
Върху плата има надпис, от който може да се види размера му, както и каталожния номер, чрез който да бъде поръчан. Над два метра е дължината, а ширината – метър и половина. Изписани са името на фабриката – „Принц Кирил” и на изделието – „Херкулес”. Цифрите са спецификациите на самия артикул.
 
С дарението на плата Веселина Игнатова изразява благодарността си към Регионален исторически музей – Габрово, от където получава известния каталога „Габровски сокайни шевици”, създаден от екипа на музея с финансовата подкрепа на Програма „Култура” на Община Габрово и книгата с рецепти от Габровско.

Каталогът „Габровски сокайни шевици” съхранява уникално знание, трупано с векове в българските семейства
 
Мостреният плат на фабрика „Принц Кирил” е движима културна ценност, която може да бъде представяна в изложби с национален характер, убеден е Росен Йосифов, главен уредник в РИМ – Габрово.