Реконструкторски строй на българската армия през вековете
Реконструкторски строй на българската армия през вековете / Пламен Николов
Като изключително успешно и ползотворно  определиха участието си българските  възстановчици в международния военноисторически фестивал “Времена и епохи”, който се проведе между 1 и 12 юни в Москва. Покана  да представи България на авторитетния световен форум, наричан “Олимипада на възстановките”,  получи Регионален клуб “46-ти пехотен Добрички полк” – един от най-добре подготвените родни военноисторически клубове. В представителната реконструкторска група  се включиха възстановчици от клубовете на Национално дружество “Традиция” във Велики Преслав, Панагюрище, Шумен, Априлци-Троян, Казанлък, Силистра и София. Българските реконструктори имаха нелеката и отговорна задача да представят пред огромна публика – граждани и гости на Москва българската военна история от Средновековието до Втората световна война.

В седмото издание на фестивала “Времена и епохи” са участвали 6 000 реконструктори от 22 държави. В продължение на 12 дни те са представили  епизоди от световната военна история пред стотици хиляди зрители.
 
В трите дни на българското участие десетки хиляди посетители са минали през булеварда на историята и са се запознали с развитието и победите на българската армия през вековете, разказаха участници в събитието. Представен е бил и битът през шестте основни епохи – Средновековие, Хайдушко движение, организирани национално-освободителни борби, Българското Опълчение през Руско-турската освободителна война, армията ни през Сръбско българската, Балканската, Първата и Втората световна войни. Показани са били и копия на три бойни знамена – на панагюрските въстанници, ушито от Райна Княгина, Самарското знаме и бойния флаг на 46-ти пехотен Добрички полк.
 
Основното събитие в тридневното българско представяне на фестивала е било на сцената в парка на “Тверская” . Там зрителите са видели тържествения марш на българските възстановчици и изпълненията на фолклорния състав “Българска роза” към Културния клуб в Българското посолство в Москва. В тържествен строй и пеейки “Тих бял Дунав..” представителната реконструкторска група е  преминала  през булеварда на историята, бурно аплодирана от посетители на мероприятиято и случайни минувачи.

Реконструктори и танцьори са били  поздравени лично от Негово превъзходителство Бойко Коцев – посланик на България в Русия. Стотици  са се хванали  на най-дългото българско хоро, извивало се някога в руската столица. Красимир Коцев – член на РК “46-ти пехотен Добрички полк” е изпълнил  одата “Опълченците на Шипка” на Иван Вазов, а за изпълнението си е бил награден със сребърния знак на Национално дружество “Традиция”.

2. Възстановчици, танцьори, посетители и посланик Бойко Коцев се хванаха на най-дългото българско хоро в центъра на Москва
Пламен Николов