На празника Невруз
На празника Невруз / sabori.bg
За четвърта поредна година в силистренското село Брадвари ще бъде отбелязан традиционният пролетен празник на алианите "Невруз". Той ще се проведе на 17 март в Салона на читалището в село Брадвари от 10.00 часа. Проявата се организира от Община Силистра и Общинския съвет за сътрудничество по етническите и интеграционни въпроси към общината, Народно читалище "Заря 1957" - село Брадвари и СНЦ "Джем" .

Своя поздрав към всички гости и жители на селото с изпълнения на български народни танци ще отправи Детски състав "Брадварци" към читалището.

В програмата ще участват състави от селата Черник и Водно - община Дулово и село Брадвари, които ще представят танци и песни, характерни за алианите. От градовете Ескишехир и Истанбул в Турция са поканени музиканти на традиционния за алианите инструмент саз, които ще се включат в програмата с индивидуални изпълнения на т. нар. «нефеси» - песни, възпяващи техните пророци. Ритуалният танц «Семах» ще представи Женската фолклорна група при Народно читалище "Заря 1957" - село Брадвари.

През 2009 година ЮНЕСКО включва празника в представителния списък на нематериалното културно наследство на човечеството, а през следващата година Общото събрание на ООН с резолюция го утвърждава като международен празник.

"Невруз" е персийска дума и означава нов ден. Тюркските народи от Средна Азия до Балканите са го чествали от най-стари времена още от преди 7 000 години. Свързан е с пролетта, възкресяването на природата , новото начало, новото раждане. Различните народи го наричат по различен начин: Невруз, Султан невруз, меврис, кърклар. Всичките изброени наименования означават едно и също: нов ден, начало на нов живот. Изпълнява се ритуалният танц Семах, в който рамо до рамо участват мъже и жени. Използва се музикалният струнен инструмент саз. В празничните дни мъжете и жените не работят.

Алиани, алевити и казълбаши означават едно и също – общност, коятo е обвита в тайнственост в продължение на векове. Тя остава в сянката на обществения живот в страната, като успява да запази своите обичаи. Алианите са затворена религиозна общност, чиито предци били разпръснати преди векове по земите на днешна България, Турция, Македония, Албания, Босна и из Близкия изток. У нас ги има от поне 500 години. Днес в България живеят около 50 000 души, които се самоопределят като алиани – главно в районите на Лудогорието и Източните Родопи.