В крепостта Палматис откриха базилика от 5 век с най-големия синтрон в България /СНИМКИ/
В крепостта Палматис откриха базилика от 5 век с най-големия синтрон в България /СНИМКИ/ / Дарик Добрич

Базилика от 5-и век бе разкрита от археолози в ранновизантийската крепост Палматис край тервелското село Оногур. В основната част на храма е открит неповторим за България синтрон – мястото, където е бил тронът на епископа и където са се провеждали епископски заседания и събори. Синтронът е със запазени три стъпала, а общата му височина е била 3 метра. Такова съоръжение до сега не е било откривано в българските земи, а вероятно и в Балканския ареал, коментира ръководителят на археологическия екип проф. Казимир Попконстантинов. Близо до синтрона е разкрит постамент и запазени части от мраморна олтарна маса. Над масата е имало богато орнаментиран балдахин.

Крепостта Палматис се е простирала на над 200 декара край сегашното село Оногур. Древният град е бил разрушаван и опожаряван няколко пъти от нашественици през 6 и 7 век. Базиликата е строена по времето на император Юстиниан Велики /527-565 г./. Тя е с размери 55 на 30 метра, с интересно оформление на помещенията. Пребогатата украса на храма, с изящно оформени капители, е правена в ателиета в Мала Азия, предполагат археолозите.Те очакват в следващите дни да бъде открито и помещението за кръщаване, или т.н. бабтистерий /кръщелня/.

Разкопките край Оногур продължават вече три седмици. На мястото не е намерена нито една монета заради набезите на иманярите. Значението на археологическото откритие е голямо и крепостта ще бъде атрактивно място за посещения, заедно с другата близка забележителност – крепостта Залдапа, смятат специалистите. Така районът ще може да привлича туристи и да живне, казват пък местните хора. Силно впечатлени от Палматис били група френски археолози, които в момента са на посещениена разкопките на Залдапа.

Проф. Попконстантинов и директорът на РИМ-Добрич Костадин Костадинов изказаха благодарността си към община Тервел, с помощта на която дейностите станаха възможни. Общината е заделила около 30 хил.лв. за археологическо лято `2016.