В Добрич се извършва проучване за наличие на радон в жилищата
В Добрич се извършва проучване за наличие на радон в жилищата / vesti.com
В Добрич се извършва проучване за наличие на радон в жилищата
85554
В Добрич се извършва проучване за наличие на радон в жилищата
  • В Добрич се извършва проучване за наличие на радон в жилищата

В Добричка област се провежда проучване по Националната програма за намаляване въздействието на газа радон върху здравето на българското население, съобщиха за Дарик от Регионалната здравна инспекция. В 100 жилища в областта са поставени детектори, които да измерят какво е нивото на радона и дали то не надхвърля допустимите 300 бекерела. Проучването е в цялата страна и до него се е достигнало, след като през 2012 година са изследвани пилотно 4 области – Пловдив, София град, София област и Варна, и в някои е регистрирана повишена концентрация на радон.

През април 2015 година стартира първата фаза на проучването в цялата страна, съобщи специалистът от РЗИ Надежда Павлова.  В нашата област са поставени 100 детектора, а само в град Добрич - 48. Първият етап е приключил в края на декември, детекторите са прибрани и предадени за изследване в  Център по радиобиология. Резултатите се очакват до края на март. Междувременно са поставени нови 100 детектора, тъй като фазите на проучването са две - зимна и лятна.

Радонът е естествен радиоактивен газ и присъства в природата, независимо от човешката дейност. Той се образува при разпадането на урана в почвата, скалите и водата, откъдето постъпва във въздуха. Радонът бързо се разпада на радиоактивни частици, които се отлагат по прашинките, носещи се във въздуха, вдишват се и така се отлагат по дихателните пътища и белите дробове. Опасността за здравето на човека се дължи на тези радиоактивни разпадни продукти.

Облъчването на човека от радон е предимно в жилища, но не по-високо от първи етаж, където той прониква чрез почвата, строителните материали, водата. Нивата на радон се изменят непрекъснато, както през денонощието, така и през различните сезони. През зимата постъпването на радон в жилищата е около 4 пъти по-интензивно в сравнение с лятото. При често отваряне на врати и прозорци концентрацията на радона спада до тази във външния въздух. През зимния сезон, когато помещенията се проветряват по-рядко и прозорците са уплътнени, е възможно да се регистрират завишени стойности.

Радонът може да се превърне в рисков фактор за човешкото здраве, ако концентрацията му в помещенията е висока, облъчването от инхалирането на радон е продължително, от възрастта на човека, тютюнопушенето и от други фактори на околната и жизнена среда. Дозата облъчване за една година в дом с 300 бекерела концентрация на радон е еквивалентна на 4 изследвания на глава с компютър томограф или на това да изпушваш по една цигара на ден.

Още за проучването и какви са фактите, източниците и пътищата за проникване на радон в сградите – чуйте в прикачения файл от Надежда Павлова: