Травмите от ПТП са причина №1 за смъртността при младите хора
Травмите от ПТП са причина №1 за смъртността при младите хора / Дарик Добрич

660 души са загинали в страната през 2014 година при пътно-транспортни произшествия, 8193-ма са ранените, съобщи Алекси Кесяков – секретар на Държавната обществена комисия по безопасност на движението по пътищата. 325 от загиналите са водачите на моторни превозни средства, 176 – пътници в автомобилите, 156 са пешеходците, намерили смъртта си в ПТП-та.  Данните бяха изнесени на кръгла маса в общината, посветена на безопасността на движението.

По думите на Кесяков 33 от убитите на пътя са до 18-годишна възраст, а ранените са 1056. В светлата част от деня са загинали 392 души, а в населени места – 250. Тежките катастрофи стават обикновено при челен удар, на завой, при загуба на управление или след непреценен спирачен път на автомобила.

През последните три години в болнични заведения след пътни инциденти са били приети около 30 хил.души. Една трета от тях са постъпили с черепно-мозъчни травми и рани на главата, а други около 10 хиляди – със счупени крайници.

На срещата бяха споделени положителни практики от Европа за намаление на пътния травматизъм. Според Кесяков някои от тях са съвсем прости, но ефективни. Такива са например надписите в началото на пешеходната пътека „погледни наляво” и „погледни надясно”, каквито имало в Лондон. Друг вариант е с ленти или друга маркировка да се указва на шофьорите, че наближава пешеходна пътека. Към добрите практики се числят и мини кръговите кръстовища и пешеходните островчета.

Кесяков изтъкна, че травмите от ПТП са причина №1 за смъртността при младите хора в световен мащаб. Годишно по света в катастрофи загиват над 1,3 млн.души, 50 милиона са ранените. Данните сочат, че ако не се предприемат мерки, до 2020 година убитите на пътя ще достигнат 1,9 милиона. Според специалистите ако само с 5% бъде намалена скоростта на движение на автомобилите, жертвите ще бъдат с 30% по-малко.

На 22 декември 2011 година бе приета Национална стратегия за пътна безопасност. Целта е до 2020 година броят на жертвите да се намали наполовина, а ранените да бъдат с 20% по-малко, бе припомнено на срещата.