Само две общини в Добричко имат кучешки приюти
Само две общини в Добричко имат кучешки приюти / Дарик Добрич
Само две общини в Добричко имат кучешки приюти
38241
Само две общини в Добричко имат кучешки приюти
  • Само две общини в Добричко имат кучешки приюти

Само общините Тервел и град Добрич имат изградени приюти за безстопанствени кучета и само в тях има данни за полагане на усилия за овладяване на популацията на животните. Това стана ясно след разговор с д-р Огнян Тодоров - главен инспектор "Хуманно отношение към животните" в Регионалната ветеринарно медицинска служба /РВМС/. На 1 февруари т.г. изтече 3-годишен период, в който според новия Закон за защита на животните, общините трябваше да се погрижат за бездомните кучета, като ги приберат в приюти, или връщат в местообитанията им, но при условие че ги кастрират, обезпаразитяват на 3 месеца и ваксинират. Ако не е така, всеки кмет може да бъде наказан с глоба от 1 000 до 2 000 лева за всяко намерено на свобода животно, като санкциите се удвояват при повторно нарушение. За реда следят от РВМС, които до края на месеца ще бъдат в новата структура Агенция по контрол на храните.

Данните към септември 2009 г. сочат наличие на над 4 000 бездомни кучета в Добрич, а сега зам.-кметът арх. Пламен Ганчев смята, че вече са под 3 500, тъй като се работи по овладяване на популацията. В Тервел, кметът инж. Живко Георгиев информира, че броят на животните е около 1 200 и ветеринарен лекар с помощник ги обработват непрекъснато.

В останалите общини - Добричка, Балчик, Каварна, Шабла и Крушари, няма воля на администрациите и общинските съвети да заработи програмата за овладяване на популацията от безстопанствени кучета, както и да се построят приюти за настаняването им, категоричен е д-р Тодоров. Той смята, че тези кметства са в дълг към своите жители и добавя, че като цяло в Добричка област късно са започнали да вземат мерките, предвидени от законодателя, но проблемът касае цялата страна.

На въпрос дали след като 3-годишният срок е изтекъл и в задълженията на РВМС е да налага санкции, такива ще бъдат взети спрямо изоставащите общини, д-р Тодоров обясни, че дори на законотворците е ясно, че даденият период не е достатъчен. Основният проблем е липсата на финансови средства. Едва в бюджета си за тази година Шабла е заделила 3 000 лева, но те са абсолютно недостатъчни - за екип за улавяне на кучета, за медикаменти и т.н.. Според специалиста изходът от проблема не се вижда в близко време, защото е отхвърлена възможността за елиминиране на бездомните животни и реално с предписаните от Закона мерки няма как те да намалеят драстично и да изчезнат.

Чуйте част от разговора с д-р Огнян Тодоров в аудиото.