Радослав Симеонов и добричките възстановчици получават годишните награди Добрич
Радослав Симеонов и добричките възстановчици получават годишните награди Добрич / Дарик Добрич

Историкът Радослав Симеонов и Регионален клуб "46-и пехотен добрички полк" към Национално дружество "Традиция" ще получат годишните награди "Добрич" в областта на културата и науката, които Общината връчва в Деня на народните будители - 1 ноември.

Възстановчиците от Регионален клуб "46-и пехотен добрички полк" са удостоени с колективната награда за организацията и активното участие във Военно-историческия фестивал „Добричката епопея 1916“, реализиран по повод 100 години от Добричката епопея и за активното им участие в изложбите на Регионалния исторически музей: „Оръжия и униформи от времето на Втората световна война”, „И сложиха главите си за отечеството“, посветена на Априлското въстание и Руско-турската освободителна война, „Оръжия и униформи от времето на Първата световна война“, както и за организиране и активно участие в различни събития с международен, национален и регионален характер.

Историкът Радослав Симеонов ще получи индивидуалната награда "Добрич" за цялостния му принос в подготовката на събитията за отбелязване на 100 години от Добричката епопея, за изследването „Те загинаха за Добруджа“ и за албума „Добруджа във войните за национално обединение“, подготвени съвместно с Петър Бойчев – директор на Исторически музей - Тутракан, за мобилната изложба, посветена на освобождението на Добруджа през 1916 г., за активното участие в подготовката на юбилейния вестник „100 години от освобождението на Добруджа“, за актуализация на експозицията „Добричката епопея 1916 г.“ във Военно гробище - музей Добрич.

Отличията включват диплом и парична сума в размер на 1500 лв. за колективната и 1000 лв. за индивидуалната награда.

Тази година няма да бъде присъдена награда за млад творец или учен до 35 години, тъй като за нея нямаше нито един номиниран.

Грамоти за цялостен принос по случай годишнини и юбилейни чествания ще получат:

•    Божана Тонева – хормайстор на Хор „Добруджански звуци“ - за изключителен принос за развитие на хоровото изкуство и Хор „Добруджански звуци“ с 52 години трудов стаж и във връзка с 80-годишния й юбилей (10.10.1936 г.).

•    Маргарита Ангелова – хорист в Хор „Добруджански звуци“ - за изключителен принос за развитие на хоровото изкуство и Хор „Добруджански звуци“ с 50 години певчески стаж и във връзка със 75-годишния й юбилей (26.09.1941 г.). •    Енчо Ангелов – хорист в Хор „Добруджански звуци“ - за изключителен принос за развитие на хоровото изкуство и Хор „Добруджански звуци“ с 53 години певчески стаж и във връзка с 80-годишния му юбилей (февруари 1936 г.).

•    Атанас Пеев – почетен гражданин на град Добрич, журналист, почетен краевед, родовед – за активната му работа като краевед и родовед и по повод 80-годишния му юбилей.

•    Димитричка Боева  - ръководител на Танцова школа при Народно читалище „Романо дром – 2002 г.“ – за изключително успешната й дейност като ръководител на танцовата школа и по повод 60-годишния й юбилей.

•    Димитър Дуков – журналист, кореспондент, коментатор, анализатор – за изключителната му дейност в журналистиката и по повод 70-годишния му юбилей.

•    д-р Кремена Митева – гл. уредник на Дом-паметник „Йордан Йовков“ – за изключителен принос в научното изследване и популяризиране на Йовковото литературно наследство и по повод 50-годишния й юбилей.

•    Регионална библиотека „Дора Габе“ – Добрич – за активността й в различни културно-образователни прояви в града и приносът й за индивидуалното творческо развитие на гражданите и стимулиране на творческият им потенциал и въображение.

Носителите на наградите са определени с решение на Комисията за присъждане на годишните награди „Добрич“, което е утвърдено от кмета Йордан Йорданов.