Претвориха стария Балчик в акварели и календар
Претвориха стария Балчик в акварели и календар / Дарик Добрич, Валентина Добринчева

Стари снимки на град Балчик оживяват в календара за 2012 година на общината. Фотоси от 19-и и първата половина на 20-и век, от фонда на местния исторически музей, са претворени в акварелни картини от варненския художник Пламен Монев. 13-те платна са изложени в балчишката Художествена галерия и са залегнали в корпоративния календар за идната година, който ще бъде подаряван на обществени институции и гости на кметството.

Той бе представен пред медии и артисти от Белия град в галерията. На празненството присъства и художникът, който отбелязва днес 50-годишен юбилей. "Балчик е едно от местата, които са съхранили своя голям дух, град със запазена сила", каза той, като призна, че винаги по-голямата му любов е било Северното Черноморие, в сравнение с Южното. "Старите снимки ми дадоха възможност да покажа една отминала романтика на едно отминало време, когато пак се е живеело трудно, но хората някакси са намирали хубавия миг, спокойствието и уюта", добави Монев.

Претвориха стария Балчик в акварели и календар
netinfo


Журналистът Александър Ламбов,
чийто род от 200 години е свързан с Балчик, разказа пред присъстващите факти от историята на всяка от картините, представящи емблематични места от града. В разказите му от платната оживяха пушалнята на опиум на кралица Мария в Двореца, която не съществува вече; мауните - лодки, с които в плиткото пристанище е извозвано житото от брега до големите търговски кораби; символът на Балчик - мелницата, която скоро ще бъде реконструирана по проект на общината; градският парк, който е загубил значението си в настоящето, но би могъл да се съживи; и други значими сгради и места. В платната художникът е добавил градско оживление и фигури на балчиклии, коментира Ламбов. Той смята, че градът е бил богат, с прекрасно развита търговия и е носил повече градски дух и престиж дори от Добрич.

Претвориха стария Балчик в акварели и календар
netinfo


13-те платна на Монев
, нарисувани по старите снимки, са поръчка и собственост на общината и ще бъдат подредени в сградата й в Балчик след изложбата, поясниха оттам.

Претвориха стария Балчик в акварели и календар
netinfo