/ Дарик Добрич
Областен информационен център показа пред добричлии възможности по две транснационални европрограми. Събитието се проведе в партньорство с Агенция за икономическо развитие-Варна.

ОИЦ-Добрич представя транснационални възможности за финансиране

Внимание бе обърнато на втората покана за кандидатстване по Съвместна оперативна програма за трансгранично сътрудничество „Черноморски басейн“ и третата покана за финансиране по Програмата за транснационално сътрудничество „Дунав“.
 
Програма „Черноморски басейн“ има отворена покана от 1 октомври, на обща стойност близо 26.5 млн.евро. Има два основни приоритета – насърчаване на предприемачеството и опазване на околната среда.

Изисква се да участват три организации от различни държави от Черноморския басейн. Допустими кандидати са всички юридически лица - администрации, сдружения, фондации, частни университети, местни инициативни групи от Североизточен и Югоизточен региона на планиране.
 
Анкета показа, че добруджанци искат с парите от ЕС да се подобри инфраструктурата и да се отворят работни места

Програмата изисква 8% съфинансиране, но у нас то се поема от МРРБ. (Същото важни и за програма „Дунав“ – 15%) Между 40 и 80% по проекта, според приоритетната ос, могат да се получат в аванс при подписване на договора.

Допустими са разходи за възнаграждения, външни услуги и експертиза, пътни, обучения, консумативи. Срокът на проектите по „Черноморски басейн“ е най-много 36 месеца, като най-често продължителността им е 24 месеца. Ще се финализират до 31.12.2022. Кандидатства се само електронно. Проектите имат лимити между 300 000 и 1.5 млн.евро.
 
По програма „Дунав“ се очаква отваряне на поканата, но вече цялата необходима информация е налична в интернет. Включени са 9 държави-членки на ЕС. Бюджетът е 60 млн.евро.

Първата ос е за иновативен социално ангажиран регион; втората - околна среда и култура; третата  подобрена свързаност; четвъртата – добро управление. Трябва да има минимум три партньори от различни държави, като водещият трябва да е от страна-членка на ЕС и да не е организация в частна полза.

Допустими са разходи за персонал, командировъчни, оборудване, инфраструктура и строителство, външни услуги и експертиза. Кандидатстването е на два етапа – заявяване на интерес и подаване на формуляр по електронен път.

Посочено бе още, че по Програма „Дунав“ отчетите се правят на 6 месеца, но изпълнителите трябва да имат предвид, че около 10 месеца са необходими за верификация и възстановяване на разходите.