Осигуряват спасители за неохраняеми плажове
Осигуряват спасители за неохраняеми плажове / Дарик Добрич, архив

30 от неохраняемите плажове по българското Черноморие ще имат спасители през юли и август. Един милион лева са средствата, които държавата е отделила, за да има водно спасяване по най-посещаваните плажове в областите Бургас, Варна и Добрич.

Кои точно ще бъдат 30-те плажни ивици, предстои да се уточни. Министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева коментира, че това ще бъдат най-вече градските плажове, като за тях ще са необходими около 120 спасители.

83 са морските плажове, които ще останат неохраняеми през летния сезон. Това са местата, към които не е имало интерес нито за концесия, нито за наемане. Министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева коментира, че през тази година ще може най-много 30 от тези 83 неохраняеми плажа да имат спасители. „Обезопасяването включва организирането на водно спасяване на най-посещаемите участъци от неохраняемите плажове за периода юли-август. Например Дуранкулак, Шабла, това са плажове, които досега не са били обезопасявани. Става въпрос за 1-2 поста на определени граници от тези плажове, защото някои са дълги по 1 километър", уточни тя.

Общините Бургас, Добрич и Варна ще трябва да определят кои са най-посещаваните неохраняеми плажове. Заплащането на спасители ще бъде за сметка на държавата, а достъпът до тях ще остане напълно безплатен. „10% от концесионните такси и наеми от другите плажове ще отиват в сметката на съответната областна управа и с тях ще се поема грижата за неохраняемите плажове. Парите ще стигнат, това сме го пресмятали", каза още Терзиева.

Тя допълни, че ще са необходими около 120 спасители за тези 30 плажа, но най-важният въпрос е колко спасители може да осигури БЧК, защото има недостиг на кадри. Условията, при които ще бъдат наемани спасителите, ще бъдат конкурентни на тези на концесионерите и наемателите.