Общината намали средствата за финансиране на граждански инициативи
Общината намали средствата за финансиране на граждански инициативи / Дарик Добрич

С 10 000 лева по-малко ще отдели община Добрич от бюджета си тази година за финансиране на граждански инициативи в полза на местната общност. Това реши Общинският съвет, след като прие отчет за дейността по програмата през 2012-а. През тази година средствата, които ще бъдат отделени за проекти на НПО ще бъдат 10 000 лева, докато през изтеклата те бяха 20 000 лева, а в началото на действие на програмата - 40 000 лева.

В мотивите за свиването, кметът посочва, че "сдруженията изпитват все по-малко трудности в подготовката, изпълнението и отчитането на предложенията си. В тази връзка те трябва да насочат своите усилия към възможностите, които се предоставят за финансиране на НПО от Европейските фондове". От общината съветват още "организациите да започнат активно да търсят и привличат по-голям ресурс за разширяване на дейностите и включването на повече участници, а да не разчитат само на финансиране от програмата", като отбелязват, че екипите на сдруженията, реализиращи проекти в Добрич, могат да очакват подкрепа и съдействие от експертите от дирекция „Икономически развитие и европейски фондове".

През изтеклата година по Програмата за финансиране на граждански инициативи в полза на местната общност на община Добрич са усвоени 15 778 лева. Одобрени са били 9 от подадените 13 проектни предложения. Подпомогнати са клуб към ПМГ - с 2 450 лева, сдружение "Ред и сигурност" - с 2 330 лева, Добричко училищно настоятелство - с 2 066 лева и др.
По проектите са отчетени създаване на предпоставки за по-качествени условия за живот на децата от шест детски градини, посредством превенция на агресивното поведение - чрез включването на 1 000 деца, 1 890 родители и 150 души персонал; организирани спортни мероприятия за 60 човека с увреждания; повишена информираността на 40 човека със сензорни и двигателни дефицити във връзка с техните човешки права, регламентирани в Конвенцията на ООН; организирани медицински прегледи на 25 деца с вродени сърдечни малформации, сред които и от Дома за медико-социални грижи; повишена информираността относно дискриминацията при достъпа до пазара на труда на възрастни хора и хора от малцинствата и монтиране на съоръжения за игра и ремонт на пясъчници в ЦДГ № 20 „Радост".