Капитанът на товарния кораб „Vera Su“, заседнал край бреговете на Камен бряг през септември 2021 година, получи наказание „лишаване от свобода” за срок от три години, съобщиха от прокуратурата.

Държавата ще възстанови напълно кораба „Vera Su“

Изпълнението му се отлага за срок от пет години, а 59-годишният подсъдим трябва да заплати половината от направените по делото разходи в общ размер от 7203, 47 лева.

Той беше привлечен към наказателна отговорност от Окръжна прокуратура-Добрич за това, че е допуснал плавателният съд да заседне, като така е причинил значителни повреди на чужд имот и е създал опасност за живота на другиго, заедно с втория му помощник - капитан, който е бил на вахта в нощта на инцидента.

Около 2 млн. лв. са разходите по спасителната операция за „Vera Su”

На 20 септември 2021 г. в акваторията на Черно море, в района между село Камен бряг и к.к. „Русалка“, корабът „Vera Su“, плаващ под панамски флаг, заседна край бреговете на местност „Яйлата“.

В хода на разследването на случая е установено, че капитанът му допуснал превозното средство да плава с оперативно неработеща система за контрол на вахтения на мостика, а навигационната вахта на мостика през тъмната част на денонощието включвала единствено вахтен помощник-капитан без включен наблюдател.

Отличиха шестима от участниците в спасителната операция на „Vera Su”

Това довело до засядането на „Vera Su“ и създало опасност за значително повреждане на чужд имот - кораб. Деянието е извършено с действие и при форма на вината евентуален умисъл.

Обвиняемият призна вината си и прие определеното му наказание, като се отказа от по-нататъшното разглеждане на делото по общия ред. Одобреното от Окръжен съд-Добрич споразумение е със силата на присъда и не подлежи на обжалване.

Каква ще е съдбата на кораба „Vera Su” (ВИДЕО)

По отношение на втория обвиняем по случая, след връщане на делото от съда, срещу него ще бъде изготвен и внесен обвинителен акт. Действията по разследването на другите две направления продължават в отделно досъдебно производство.

Освен причините и обстоятелствата, при които е настъпила самата катастрофа, се работи за изяснява има ли замърсяване на морската вода и настъпили ли са щети за природата, както и дали действията на оправомощените държавни органи са били адекватни, навременни и правилни и налице ли е бездействие от страна на едно или повече длъжностни лица, което може да доведе до екологична катастрофа в местността "Яйлата" и региона.