Между 30 и 40 хиляди са отвлечените в Молдова добруджанци
Между 30 и 40 хиляди са отвлечените в Молдова добруджанци / Валя Янева
Между 30 и 40 хиляди са отвлечените в Молдова добруджанци
23074
Между 30 и 40 хиляди са отвлечените в Молдова добруджанци
  • Между 30 и 40 хиляди са отвлечените в Молдова добруджанци

Мемориал в памет на 66 мъже, жени и деца, отвлечени от Житен през 1916-18 година, бе открит в генералтошевското село. Паметникът е наречен "Неовършаният харман" и на него са изписани имената на всички насилствено изселени в Молдова жители на село Житен. 

Няма точна статистика за това колко са отвлечените от румънските власти добруджанци, сподели историкът Радослав Симеонов. През 20-те години на миналия век излизащият в румънския град Бабадаг вестник „Добруджа" публикува списък с 25 хиляди имена на отвлечени, но има редица свидетелства, че той не е бил пълен. Приема се, че са били изселени между 30 и 40 хиляди души от цяла Добруджа. Злодеянието е извършено през август 1916 година, обясни Симеонов. 

„Това е била преднамерена акция на румънските власти. Целта е била да бъде обезбългарена Южна Добруджа и да бъде откъснат от родните му места целият икономически и духовен елит, тъй като е било ясно, че дни делят влизането на България и Румъния в Първата световна война", разказа историкът. Отвлечените са откарани насилствено в лагери в Молдова, където са живели в нечовешки условия и са били са принуждавани да работят като роби. Голяма част от тях умират в мизерия, оцелелите се завръщат през 1918 година. 

„Според мен от българска страна никога не е бил поставян въпросът за обезщетения за отвлечените и загинали добруджанци. Тази тема умишлено е била потискана и не се e давало гласност. Голяма час от българите дори не знаят за този геноцид на окупационните румънски власти. Едва през последните години се правят мемориали за тези мъченици. Такива има вече в Каварна, Балчик и Тутракан.", допълни Радослав Симеонов. 

Решението за изграждане на паметен комплекс в Житен е взета на общоселска земляческа среща през 2006 година. Тогава Гено Генов - наследник на отвлечен добруданец и управител на фирма „Трейд" - дал идеята за мемориала, като предоставил  първоначално 1000 лева. Паметникът е построен с помощта на 23-ма дарители, фирмите „Трейд" и „Сити трейд", както и община Генерал Тошево. Проектът е на арх. Пламен Касабов.

В прикачения файл чуйте репортаж от откриването на мемориала с гласовете на Гено Генов, Радослав Симеонов и бай Георги, чиято баба е била сред отвлечените: