Костадин Костадинов: Когато археолозите не работят, работят иманярите
Костадин Костадинов: Когато археолозите не работят, работят иманярите / Дарик Добрич - архив

Разкопаването на крепостта Кария край нос Шабла и превръщането й в поредната забележителност от античното минало на Добруджа, която да бъде достъпна за туристи, е сред приоритетите в археологическо лято 2016 за Регионалния исторически музей в Добрич. Това сподели в ефира на Дарик директорът на музея Костадин Костадинов. В момента от крепостта се виждат само останки, които са на самия бряг, а ерозията е отнесла голяма част от тях, разказа Костадинов. Три четвърти от цялата крепост се намира под водата и музейните  специалисти планират да направят и подводни проучвания, каквито на територията на областта не са провеждани повече от десетилетия.

Археологическите проучвания през сезон 2016 ще продължат и с разкопки на крепостта Залдапа, където археолозите ще работят за трети пореден сезон. За поредна година специалистите ще разчитат на финансовата помощ на община Крушари, която отделя за начинанието 10 хил. лв.

В момента от музея водят разговори и с ръководството на община Тервел за разкопаване на античната крепост Палматис, която се намира в землището на село Оногур. Крепостта не е проучвана от археолози и за съжаление е жестоко пострадала от иманярските набези, разказа Костадинов. Той информира още, че в скоро време ще бъде възстановен историческият музей в Тервел, който е съществувал официално до средата на 90-те години на миналия век, след което е бил закрит. „Така освен общинските музеи в Ген.Тошево, Каварна и Балчик, ще имаме музей и в Тервел, което е напълно заслужено и се надявам това да се случи до средата на лятото” – подчерта директорът на РИМ – Добрич.

Той съобщи още, че музеят е кандидатствал с два проекта за възстановяване на местността Славната канара край Дебрене, след като община Добричка отказа финансиране на разкопките. Единият проект не е бил одобрен, чакат се резултатите за втория. „Ще се опитаме да продължим дейностите с наши средства и с помощта на дарители, ще използваме и миналогодишното дарение от фирма „Изида” в размер на 3 хил.лв. и се надяваме да успеем да продължим възстановяването на Славната канара” – каза Костадинов. Той подчерта, че в България годишно за разкопки и археология се отделят едва половин милион лева, което е крайно недостатъчно.

„Когато археолозите не работят, работят иманярите, правете си изводите за кого работи държавата в този случай” – заяви музейният директор.  По думите му РИМ – Добрич има добра кадрова обезпеченост, а за последните три години се е вдигнало изключително много нивото на научната подготовка на специалистите. В момента в музея има трима доктори на науките, един доцент в отдела по „Нова и най-нова история” и двама докторанти, които са в процес на защита на дисертациите си. В отдел „Археология” пък работят едни от добрите специалисти в България,  не скри гордостта си Костадинов.