/ Thinkstock/Getty Images
Научна сесия за преселническото движение на българите след войните между Руската и Османската империя от втората половина на XVIII до средата на XIX век се провежда днес в село Кайнарджа. Домакин на форума е туристическият център, който тази година чества 5-годишнина от откриването си.

Дискусиите са свързани със съхранените дух и памет от потомците на преселниците. Подготвени са доклади и научни съобщения на специалисти от Варна, Шумен, Тутракан, Силистра и Кайнарджанската община. Конференцията е свързана с 245-годишнината от подписването през 1774 г. на мирния договор в Кючук-Кайнарджа между Русия и Османската империя, сложил край на Първата Екатеринина война.

В рамките на конференцията ще бъде открита и фотоизложба „Корените български да пазим“ за връзката на Кайнарджа с българите в Олшанка /Украйна/. Под този наслов утре, 22 юни, ще се проведе традиционният фолклорен събор „Край чешмата – под върбата”, в който ще вземат участие фолклорни групи и състави от цяла Североизточна България.