Свети Теодор Тирон
Свети Теодор Тирон / netinfo
Паметта на св. Теодор Тирон се празнува на 17 февруари, но в житието на този светец има едно чудо, което се споменава винаги в първата събота на Великия пост.

Св. Теодор бил млад войник-християнин, който загинал мъченически заради вярата си в IV в. в Мала Азия. Началникът на войската, при когото Теодор служил,  искал да го принуди да принесе жертва на езическите богове и да се откаже от вярата си в Христос. Тъй като младият войник не се съгласил, бил измъчван и изгорен жив на клада.

Половин век по-късно, по време на управлението  на император Юлиян Отстъпник, се случило чудото, което споменаваме във всяка първа събота на Великия пост.

Император Юлиян много мразел християните,  преследвал ги и понеже знаел, че те постят, заповядал на управителя на града да напръска храните на пазара с кръв от животни,  принесени в жертва на езическите богове. Управителят изпълнил заповедта, но св. Теодор се явил на патриарха и му казал за стореното, като го посъветвал да каже на християните да не купуват храните от пазара, а който няма храна вкъщи, да яде варено жито с мед (коливо).  Духовникът разбрал, че явилият му се мъж е св. Теодор и съобщил на християните за разговора си със светеца. Цяла седмица тези, които нямали друга храна, ядяли  единствено варено жито с мед и така спазили поста си. В чест на това явяване на св. Теодор, Църквата го споменава винаги в събота на първата седмица на Великия пост, а християните носят за освещаване в храма коливо – варена пшеница с мед. Тази събота се нарича „Тодорова събота” или за по-кратко – Тодоровден.

Св. Теодор се изобразява като млак войник с копие и ризница, а често и на кон. Теодор е гръцко име, което се превежда като Божидар (от гръцки език  theos (θεός) - бог, doros (δώρος) – подарък), затова и на този ден освен Теодор, Теодора, Тодор, Тодора, могат да празнуват и Божидар, Божидара. 
 
Текст - презвитера Ренета Трифонова