ДКЦ-2 все още няма отопление след наводнението
ДКЦ-2 все още няма отопление след наводнението / Дарик Добрич

Все още не са преодолени щетите от наводнението на 19 юни в Диагностично-консултативен център /ДКЦ/ - 2 в Добрич, съобщи пред Дарик неговият управител д-р Валери Веселинов. Най-сериозният проблем е отоплението на сградата, за чиято поправка е изчислено, че са нужни около 100 000 лева. Месец преди старта на зимния сезон се знае само, че алтернативата са климатиците в сградата.

Водата е заляла във фаталната нощ всички приземни помещения на здравното заведение, където са стерилизацията, ел.таблото, котлите, газовите горелки. Нищо не е могло да бъде спасено поради масата и обема му, въпреки че през нощта в сградата са дежурили служители, които са изпомпвали придошлата вода. Около седмица сградата е била без ток, но след това бързо е възстановен нормалният работен ритъм.

В ДКЦ-2 тече и ремонт, който е пред приключване. Със средства от Международен фонд "Козлодуй" се санира фасадата и се подменя дограмата. Дейностите са започнали преди наводнението и строителни материали на фирмата-изпълнител също са били унищожени от пороя, разказа Валери Веселинов.

С решение на Общински съвет, за ползване от клиниката е предоставено допълнително помещение на първия етаж на сградата. Там са изместени техниката и консумативите от мазето. Това е превенцията срещу бъдещи бедствия, която можем да направим, казва управителят. Котелното обаче не би могло да се изнесе без твърде скъпи инженерни работи, за които дружеството не е готово.

При бедствието в ДКЦ-2 са получили помощ от военните, от колеги и доброволци, благодарят за бързата намеса на енергийното дружество. От сключената застраховка са изплатени над 50 000 лева, с част от които е заплатено преместването на ел.таблото и стерилизацията. Ръководството очаква средствата за окончателното преодоляване на щетите, най-вече по отоплението, да дойдат от държавата. Междуведомствената комисия вече гласува над 1.7 млн.лева за Добрич, чака се одобрението на Министерски съвет.

Сградата на ДКЦ-2 се намира в близост до коритото на река Добричка, в зона, която винаги страда при силни валежи. Затова дружеството има закупени помпи за отводняване при покачване нивото на дерето. Д-р Веселинов подчерта, че екипът му са "ветерани" по посрещане на наводнения, но при бедствието от 19 юни не са можели да реагират по-адекватно, доколкото е зависело от тях. Сега поемат още мерки в свои ръце, за да се опазват от щети в бъдеще.