Читалището се нуждае от голям проект за саниране на сградата
Читалището се нуждае от голям проект за саниране на сградата / Дарик Добрич, архив

Сградата на читалище „Йордан Йовков” в Добрич се нуждае от голям проект за саниране. Необходима е цялостна подмяна на дограмата, тъй като вече има опасност стъклата да започнат да падат върху преминаващите. Това посочи в ефира на Дарик председателят на читалищното настоятелство Юлия Стаматова. Разчетите сочат, че за такъв ремонт са необходими минимум 500 000 лева. Средствата биха могли да се търсят по линия на европейски програми, но читалището има нужда от подкрепата на община Добрич, тъй като не може да осигури само необходимото в такива случаи съфинансиране, обясни Стаматова.

Тя допълни, че в читалището е назначен човек, който се занимава с подготовка на проекти и припомни, че вече приключва изграждането на Център за граждански инициативи Агора – Добрич.

Стаматова коментира критиките, отправени към ръководствата на читалищата в града по време на вчерашното заседание на общинския съвет. „Всяка година се създава абсолютно ненужна ситуация на напрежение при приемане на отчетите на читалищата, а тази година малко изненадващо и при приемане на програмите”, посочи тя.  Според нея много от съветниците не познават закона за народните читалища, а никой от председателите на настоятелствата не е канен за разговор при разглеждане на програмите или отчетите. „Приемам, че читалището има какво още да направи, има нужда от малко повече инициативност, но към момента е свършено много и аз благодаря на моите колеги”, заяви Стаматова.

Тя припомни тазгодишната инициатива на читалище „Йордан Йовков” за съвременен добруджански препис на "История славянобългаска", която получи широк отзвук в цялата страна.

Културният институт получава годишна държавна субсидия от около 220 хил. лева, която се използва основно за заплати и текуща поддръжка на сградата. Тази година допълнително финансиране от общината не е получено, а през предходната 2011 читалището е подпомогнато с 3 хил. лева.

Годишните приходи от наем са 15-16 хиляди лева. Читалището не е актуализирало наемите, защото в условията на криза предпочита да има редовни платци и сигурни приходи пред риска да остане без наематели, коментира Стаматова. В читалищните школи към момента се обучават около 200 души.