Честваме освобождението на Добрич от османско владичество
Честваме освобождението на Добрич от османско владичество / Регионален клуб “46-ти пехотен Добрички полк”, архив
Честваме освобождението на Добрич от османско владичество
83795
Честваме освобождението на Добрич от османско владичество
  • Честваме освобождението на Добрич от османско владичество

Добрич отбелязва 138 години от освобождението на Добрич от османско владичество. В 10.00 часа в църквата „Св. Вмч. Георги" ще бъде отслужена панихидата в памет на загиналите за свободата на Добрич. Веднага след нея участниците в проявите ще тръгнат от храма в три различни лъча, за да поставят цветя на паметни плочи и паметници, свързани с годишнината. Първият лъч ще се отправи към паметника на ген.-лейтенант А. Е. Цимерман, като за целта ще бъде осигурен транспорт /в 10.40 автобусът ще тръгне от спирката на дом-паметник „Йордан Йовков“/. Вторият лъч ще тръгне към Костницата на загиналите руски воини. А участниците в третия лъч ще поставят цветя на паметника на Васил Левски, паметната плоча на Хаджи Иван Вълков и паметниците на Захари Стоянов и Ф. М. Достоевски.

Цветя ще бъдат поднесени и на паметниците на Христо Ботев, Стефан Караджа, Хайдут Пею Буюклията и Алеята на опълченците във Военното гробище - музей.

От 11.00 часа пред паметника на ген.-лейтенант А. Е. Цимерман ще започне поклонение, организирано от община Добрич. Почетен гост на церемонията ще бъде генералният консул на Руската федерация във Варна Сергей Лукянчук.

В поклонението ще се включат и възстановчици от регионален клуб “46-ти пехотен Добрички полк” към Национално дружество “Традиция”. Те ще пресъздадат военен ритуал за отдаване почит към загиналите за свободата на България. Представителна група ще се строи в почетен караул пред паметника на ген. Аполон Ернестович Цимерман и ще отдаде почести в съответствие с военните порядки от времето на Руско-турската Освободителна война.

Възстановчиците ще бъдат облечени в униформи на кубански казаци, изработени в пълно съответствие с автентични образци. Казашката униформа е официална за добричкия клуб, който въведе пресъздаването на казачеството в българската военно-историческа реконструкция. В честванията пред паметника на ген. Цимерман ще се включат и представители на клубовете на национално дружество “Традиция” във Велики Преслав, Шумен и Велико Търново.

Чуйте в аудиофайла повече за Освобождението на Добрич от Надежда Иванова - уредник в Историческия музей