Добрин Атанасов
Добрин Атанасов / Дарик Добрич
Предстои БЧК-Добрич да сключи договор с областната управа за обезпечаване на водно-спасителна дейност на пет неохраняеми морски плажа, съобщи Добрин Атанасов, специалист „Водно-спасителна служба” в областния съвет на БЧК. По един спасителен пост ще има на плажовете „Фиш Фиш нов”, „Болата” и къмпинг „Космос” /Дуранкулак/, по два поста ще има на „Шабленска тузла” и „Русалка – голям плаж". На тези 7 локации ще работят общо 18 спасители.

Два курса за придобиване на квалификационна степен „спасител” са проведени от службата преди летния сезон. Успешно са ги завършили 27 спасители за басейни и водни паркове и 9 за море. „Има и такива кандидати, които не могат да покрият нормативите”, посочи Атанасов.

Вече има спасители на 17 неохраняеми плажа край Варна 

По думите му има застаряване в професията, защото има отлив на млади спасители в чужбина, където заплащането е по-високо. Тази година две 17-годишни момичета взели сертификати, но ще могат да упражняват професията, едва когато станат пълнолетни. "Няма горна възрастова граница при наемането на спасители. Всяка година те заверяват личните си талони, има определен норматив и ако го покрият, могат да работят през сезона", обясни Добрин Атанасов.

Област Добрич увеличава с два постовете за водно-спасителна дейност на неохраняеми плажове 

Основната заплата на спасителите, която БЧК осигурява, е 850 лева. Допълнително се заплаща работата в събота и неделя, начислява се клас, дават се ваучери за храна, осигурява се битово настаняване и екипировка.

Специалистът съветва туристите да посещават само плажове, където има водно-спасителна дейност, да изпълняват точно указанията на спасителите, да съблюдават флаговата сигналзиация и да не влизат навътре в морето след плаващите знаци.