Иван Алексиев
Иван Алексиев / netinfo
Съветът за електронни медии да провери подвеждат ли ни националните медии с грешни прогнози за времето. Предложението е на кмета на община Поморие Иван Алексиев и идва след поредица от гафове на родните синоптици, смята той, разпространени охотно от българските медии.

„Юли наистина беше много дъждовен. Освен заради времето, сезонът тръгна слабо и заради световното. Благодарение на нашите прогнози за времето, в които по българското Черноморие беше мрачно и дъждовно, а в съседните страни виждахме едни прекрасни слънца, много хора всъщност отмениха резервациите си за почивка в България“, смята кметът на Поморие.
 

Кралският метеорологичен институт на Белгия публикува грешна прогноза за очакван сняг


СЕМ не може да проверява сайтове или вестници, но може да провери телевизиите, отчете Иван Алексиев. По думите му, шегувайки се някои синоптици дори не осъзнават, че удрят плесница на българския туризъм. 

Темата за грешните прогнози, които влияят на туризма у нас беше повдигната и от кмета на Приморско Димитър Германов в средата на лятото. Според него, именно заради твърденията за неблагоприятно време по Черноморието, които в повечето случаи не отговарят на истината, Приморско също е загубило значителен брой от туристите си.

В началото на май, тази година управителт на италианската област Венето с административен център Венеция, заплаши метеоролозите на Апенините, че ще ги съди заради сбъркани от тях прогнози. В Италия също отчетоха, че грешните прогнози нанасят непоправими щети на туризма. Подобна ситуация видяхме и в Ню Йорк. Управата на икономическия титан отчете загуби от 200 млн. долара след подвеждаща прогноза за снежна буря през 2015 година.