Иди си, зимо, идвай лято!
Иди си, зимо, идвай лято! / www.bolgarianmonasteries.com

Църквата почита днес свети Атанасий, празникът се нарича Атанасовден. Също както вчерашния Антоновден, това е празник на ковачи, железари, ножари и налбанти. Също както и вчера, пекат се содени питки, надупчени с вилица, за омилостивяване на шарката и да не се „надупчат“ от нея децата. Жените не трябва да готвят и вършат къщната работа, спомената и на Антоновден. На Атанасовден се заколва черно пиле или кокошка, което се приготвя с ориз и се раздава на съседи и близки против болести. Перата се запазват, защото се вярва, че притежават лечебна сила.

В някои райони на страната моми и ергени излизат на поляните, връзват люлки, пеят, играят хора. В народните вярвания св. Атанас е представен като властелин на снеговете и ледовете. Облечен с копринена риза, той отива в планината на своя бял кон и се провиква: "Иди си, зимо, идвай, лято!". Затова и празникът е известен и като Среди зима. В превод от гръцки "Атанас" означава "безсмъртен". Свети Атанас е властелин на снеговете и ледовете. Облечен в бяла риза той отива на кон в планината и вика: „Иди си, зимо! Идвай лято!“ Затова другото име на празника е „Среди зима“.

Днес имен ден празнуват Атанас, Атанаска, Атанаско, Таско, Наско, Трайко, Танка, Наца, Тана, Ачко, Живко, Траян, Траяна, Татиана и Трайка.