ЮЗУ преподаватели в пенсионна възраст минават на хонорар
ЮЗУ преподаватели в пенсионна възраст минават на хонорар / снимки: Дарик - Благоевград, Елина Христова

Твърде голям е броят на хабилитираните преподаватели в пенсионна възраст в ЮЗУ „Неофит Рилски”, което ще повлияе негативно на институционалната акредитация догодина, заяви по време на годишното общо събрание на университета ректорът проф. д-р Иван Мирчев. Част от тях се справят успешно с работата си, но Националната агенция за оценяване и акредитация не ги оценява подобаващо, а само по възрастов показател, уточни той.

Вероятно ще вдигнем мораториума за конкурсите, защото има факултети, в които ситуацията не е никак добра, каза доц. Мирчев и допълни, че тази мярка изисква сериозен финансов ресурс. По думите му в момента има над 90 преподаватели с докторска степен, които съвсем основателно предявяват претенции да станат хабилитирани. Това обаче ще наложи същият брой хора в пенсионна възраст да преминат на хонорар, уточни ректорът.

Преподавателският състав в сравнение с институционалната акредитация е нараснал от 229 на 385 или с близо 35 % процента. По-малко са местните кадри, но това не е проблем, защото в много европейски държави да работиш на 100 км разстояние се счита за нещо логично и нормално, каза проф. Иван Мирчев.

Според него настоящите 67 бакалавърски, 76 магистърски и 37 научни специалности са твърде много не само за благоевградския, но и за повечето големи университети в страната. Въпреки това нямам никакво намерение да съкращавам специалности, само заради последния гласуван рейтинг, категоричен бе той.

Запазва се тенденцията за увеличаване на план приема в ЮЗУ „Неофит Рилски”. Това не означава обаче, че целият ни капацитет от 15 600 студенти е запълнен, защото в момента имаме не повече от 12 000 студенти, посочи ректорът. На общото събрание той отчете, че през миналата година са се дипломирали 3117 студенти, а са приети 2987.

Според Академичния съвет заявката за кандидатстуденстката кампания е била добре балансирана и утвърдена от образователното министерство в обем от 93 %. Предстоят анализи и решения дали практиката с прием на студенти платено обучение ще продължи и пред следващата академична година, каза още проф. Иван Мирчев.

На фона на кризата в световен, европейски и национален мащаб на Югозападния университет тя се отразява с 10-процентно увеличение на фонд „Работна заплата” и с 11-процентов ръст на парите за студентските стипендии, похвали се той.

В края на 2010 година университетът ще има значително по-голям преходен остатък, отколкото миналата година, стана ясно още на общото събрание, но ректорът запази точния размер в тайна.

От последния официален ежемесечен отчет за касово изпълнение на бюджета към 30 ноември тази година висшето училище има излишък от 1 887 916 лв., което е най-красноречивият факт за финансовото ни състояние, обяви проф. Мирчев, като добави, че статистиката показва, че това не е моментно състояние, а тенденция.

Държавната субсидия за второто полугодие е намалена с 3 109 000 лв., поради което вместо 15 500 000 лв. университетът е получил 11 800 000 лв. Капиталовите разходи са в размер на 2 500 000 лв., като едва 438 000 лв. от тях са държавна субсидия.

Ректорът не пропусна да коментира случая със заловените с подкуп преподаватели в университета, като заяви, че Комисията по академична етика и морал и звеното по качеството ще направят обстоен анализ на проведените сред студентите анкети и ще изготвят доклад, който ще бъде представен на Академичния съвет.

Двама-трима от университета подават периодично сигнали до Министерството на образованието, министър-председателя, Инспектората по образованието, Върховна административна прокуратура, Сметната палата и други институции. В това няма нищо нередно, лошото е, че всичко това е за сметка на университета и неговия имидж. Някой подклажда внушение чрем медиите, че, видите ли, това се случва само в ЮЗУ „Неофит Рилски”. Не мисля, че тук нередностите са повече, отколкото в другите университети. Получава се така, че „троянски коне” отвътре хвърлят кал в нашия си двор. А следващата година предстои добрите университети да получат допълнителен бонус от ресорното министерството в размер на 11 000 000 лв. И точно когато министърът обяви неколкократно добри неща за нашия университет се оказа, че по стар български обичай има хора, които искат в казата с меда да сипят няколко капки катран.

Ясно е, че в бъдеще парите, които ще се дават на университетите, ще бъдат на база научни достижения, каза проф. Мирчев и отчете в тази сфера 12 инфраструктурни проекта, 16 факултетски и 13 индивидуални проекта. За инфраструктурнита са заделени 111 000 лв, за факултестките - 105 000 лв., а за останалите - 72 000 лв..

Според ректора на благоевградския университет приоритет за 2011 г. ще бъде добрата подготовка за предстоящата институционална акредитация.