Югозападният университет успешно преодолява кризата
Югозападният университет успешно преодолява кризата / снимка: Дарик - Благоевград, Елина Христов, архив

Югозападният университет е един от най-успешно преодоляващите кризата. По думите на ректора Иван Мирчев вината за неуспехите на едно висше учебно заведение е колкото на правителството, толкова и на политиката на университета.

„С осем факултета, 12 000 студенти и 11 млн. лева държавен бюджет, Югозападният университет не се оплаква от лоша материална база, редовно изплаща 13-ти заплати на служителите си и никога не е дал повод на студентите си да стачкуват", похвали се ректорът Иван Мирчев. Той обясни, че тайната  на успешните антикризисни мерки се крие само и единствено в политиката на университета.

„Бюджетът ни след редукцията е 11,8 млн. Изпитваме вътрешно удовлетворение, че собствените ни приходи са от порядъка на 16,5 млн., 7 млн. от които са само от проекти. Ето това е един от отговорите на големите въпроси как оцелява Югозападният университет по време на криза", допълни той.

Други от новостите в антикризисната политика на университета са отмяната на ненужни командировки, стига да не са с научна цел, и намаляване на часовете на аудиторна заетост. „Преподаването да отпадне като форма на обучение. Студентът трябва да се научи да анализира, да прогнозира, да решава конкретни казуси. Кой млад човек първо ще го накарате да влезе в аудитория и осем часа да слуша, и след това ще го накарате да прави нещо самостоятелно? Аз не говоря за организация на бригади в Англия или Щатите за бране на ягоди, а говоря за сериозно практическо обучение", обясни Мирчев.