Преизбраха Мустафа Алиш Хаджи за главен мюфтия на България
Преизбраха Мустафа Алиш Хаджи за главен мюфтия на България / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Мустафа Алиш Хаджи бе преизбран за главен мюфтия в България на днешната извънредна национална мюсюлманска конференция, която се провежда в София.

Хаджи бе преизбран единодушно с гласовете на всички 988 делегати на конференцията, сред които бе и районният мюфтия от Гоце Делчев Айдън Мохамед.

Извънредната конференция на мюсюлманите идва след като с решенията си през последните години съдът практически остави вероизповеданието без легитимно ръководство. Мюсюлманите са събрали над 213 000 подписа за свикването на нова конференция, която да сложи край на хаоса във вероизповеданието. Двете спорещи страни така и не постигнаха обаче преди конференцията договорка да приемат решенията на форума, каквито призиви имаше от средите на мюсюлманите. Според правния съветник на мюфтийството Хасан Имамов присъствието на 800 делегати от излъчените над 1100 ще осигури нужния кворум за легитимна конференция.

Спорът за легитимността на ръководството на мюсюлманското вероизповедание в България датира още от 1997 г. Висшият мюсюлмански съвет на Недим Генджев, избран през 1996 г., остава последният законен по регистрация, след като съдът отменя трите мюсюлмански конференции след това.

През май 2010 г. Върховният касационен съд възстанови Генджев като председател на Висшия мюсюлмански съвет, въпреки че част от членовете на ръководството се оказа, че не са измежду живите повече от десет години след избора им. Решението на съда предизвика недоволството на хиляди мюсюлмани и местни общности, а районни мюфтии настояха за регистрация на избрания през 2009 г. за главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджи. През последните няколко месеца те организираха подписки и протести срещу „опита да им бъде наложен Генджев". Генджев пък обяви, че ще влезе в Главно мюфтийство след като там бъде направена ревизия, защото очаква да бъдат открити много нарушения. След като взаимните обвинения не спряха и след като Недим Генджев изпрати охрана на ул. „Братя Миладинови” в София, на 27 ноември миналата година прокуратурата запечата сградата на Главното мюфтийство.

Междувременно с аргумента, че не искат да се месят във вероизповеданието мнозинството от ГЕРБ отхвърли през ноември 2010 г. предлаганата от ДПС законова промяна за решаването на казуса с мюфтийството. Промените в Закона за вероизповеданията предвиждаха Софийският градски съд да може в извънредни случаи да свиква заседание на върховния орган на вероизповеданията.